Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Britse directeur Oxfam stapt op om seksfeesten met minderjarigen

  •  
12-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
4525407135_ace44b0b1c_b

© Water bladder with banner 'Drink treated water so as not to catch diseases' at the new resettlement camp at Coraille (part of the Government's rainy season evacuation plan). Oxfam is providin

De plaatsvervangend directeur van hulporganisatie Oxfam, Penny Lawrence, is maandag opgestapt. Dit deed zij vanwege het prostitutieschandaal in Haïti. Vorige week werd bekend dat Britse Oxfam-medewerkers daar na de ramp in 2010 deelnamen aan seksfeesten waar ook minderjarige meisjes bij betrokken waren. Lawrence was destijds een van de eindverantwoordelijken binnen de organisatie.
Lawrence zegt met haar aftreden te willen aantonen dat Oxfam als organisatie de verantwoordelijkheid neemt voor wat er destijds op Haïti en daarna heeft plaatsgevonden. In 2011 opende Oxfam een eigen onderzoek naar het gebeuren en concludeerde dat er ‘een cultuur van straffeloosheid’ heerste. Vier medewerkers werden ontslagen, drie andere kregen de kans zelf op te stappen. De organisatie maakte verder geen melding bij de autoriteiten, ondanks de wetenschap dat er minderjarigen bij betrokken waren. Volgens Oxfam was dat omdat volgens hen de autoriteiten op Haïti toch geen actie zouden ondernemen.
Zondag berichtte de Britse krant The Observer (de zondagskrant van the Guardian, red.) dat de seksfeesten met prostituees niet alleen in Haïti hebben plaatsgevonden, maar dat tien jaar geleden soortgelijke feesten werden gegeven in Tsjaad. De operatieleider in Tsjaad, de Belg Roland van Hauwermeiren, was in 2010 actief in Haïti als de lokale directeur van Oxfam.
Vanwege de schandalen hebben in Nederland inmiddels zo’n zevenhonderd donateurs van de Nederlandse tak van Oxfam hun steun opgezegd. De Europese Unie doet momenteel onderzoek naar de manier waarop de EU-subsidie aan Oxfam in 2011 is besteed.
Bron: Nu.nl / cc-foto: Oxfam Canada

Meer over:

oxfam, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.