Laatste update 13:38
23

Bijklussende directeur Stedelijk Museum weg na ophef

De in opspraak geraakte directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Beatrix Ruf, stapt op. In een verklaring van het Stedelijk staat te lezen dat Ruf de beslissing in belang van het museum heeft genomen.

De positie van Ruf kwam onder vuur te liggen nadat uit publicaties van NRC bleek dat er in grote mate sprake was van belangenverstrengeling. Zo was Ruf naast directeur van het museum ook eigenaar van een kunstadviesbureau. In die hoedanigheid adviseerde ze menen en bedrijven die op hun beurt weer kunst in bruikleen gaven aan het Stedelijk Museum. Zo bleek dat een Duitse verzamelaar die honderden werken aan het Stedelijk had geschonken, dat op voorwaarde had gedaan dat het museum voor anderhalf miljoen euro zeven werken van hem kocht. Veel geld voor die betreffende schilderijen, aldus kenners.

In het jaarverslag van het museum over 2016 ontbrak vervolgens het adviesbureau van Ruf als nevenactiviteit. D66-raadslid Marcel van den Heuvel noemde dat eerder al een kwalijke zaak: “Rommelen, niet transparant zijn, dat schaadt het internationale imago van het Stedelijk.”

Ook de winst van het adviesbureau riepen vragen op. Zo was vastgelegd dat Ruf het advieswerk alleen in haar vrije tijd mocht doen, maar desondanks maakte haar bedrijf in 2015 – haar eerste jaar in dienst van het Stedelijk – 437.306 euro winst, want er volgens kenners op wijst dat ze niet alleen haar vrije tijd in de onderneming stak. Het Raadslid Van den Heuvel (D66) berekende: ‘Een goedbetaalde adviseur verdient 2000 euro per dag. Dat betekent dat Ruf minstens tweehonderd dagen advieswerk heeft gedaan naast haar voltijdsbaan.’

Met het vertrek van Ruf komt er geen einde aan het onderzoek naar haar functioneren. Het museum zal daar de komende maanden nog mee bezig zijn. Het management van het Stedelijk neemt voorlopig haar functie waar en zal op zoek gaan naar een vervanger.

Bron: NOS / cc-foto: Mariano Mantel

Geef een reactie

Laatste reacties (23)