2

Directeur Twitter: ‘We zijn waardeloos in het omgaan met misbruik en trollen’

'Het is absurd. Er is geen excuus voor. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het gebrek aan agressie op dit vlak.'

Twitter-CEO Dick Costolo neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de ‘beschamende’ manier waarop het omgaat met misbruik en trollen op het platform. Dat zegt hij in een interne memo. “Het is beschamend en we verliezen er de ene belangrijke gebruiker na de andere door.”

Internettrollen zijn internetters die plezier hebben in het kwetsen van andere gebruikers. De CEO zegt in de memo:

We zijn waardeloos in het omgaan met misbruik en trollen op het platform, en zijn dat al jaren. Het is geen geheim en de rest van de wereld praat er elke dag over”, klinkt het. “We verliezen de ene belangrijke gebruiker na de andere door het niet-aanpakken van problemen met trollen die zij dagelijks ervaren.

Het beeld dat uit de memo naar voren komt is dat van een invloedrijk platform dat de controle over haar gebruikers lijkt te hebben verloren.

Ik schaam me voor de slechte aanpak van dit probleem tijdens mijn beleid als CEO. Het is absurd. Er is geen excuus voor. Ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het gebrek aan agressie op dit vlak. Het is volledig mijn schuld, en het is gênant.

CEO Costole wil dat er een nieuw beleid voor het omgaan met de plaaggeesten wordt ingevoerd.

We zullen deze mensen wegsturen en zorgen dat niemand hun belachelijke meningen nog kan horen. Iedereen in de leiding is zich ervan bewust dat dit cruciaal is.

Meerdere keren werden er personen via Twitter gepest, bedreigd en verlieten om die reden Twitter. Waaronder zwemster Rebecca Adlington die tijdens belangrijke wedstrijden Twitter uitschakelde. Zelf zei ze erover:

Ik kon maar niet begrijpen waarom iemand de moeite zou nemen om iemand op te zoeken, om vervolgens nare berichten te versturen. (..) Toen het begon raakte ik er echt overstuur door. Ik vroeg mijzelf dan ook af wat ik ze ooit had aangedaan, wat ik verkeerd had gedaan. Nu begrijp ik dat die mensen alleen aandacht willen. Ik heb geleerd het niet persoonlijk op te vatten en de blokkeerknop te gebruiken. (..) Nog steeds ontvang ik berichten van mensen die zeggen dat ik er uitzie als een walvis of een dolfijn. Dan denk ik ‘goed gedaan’, flinke verbeeldingskracht heb je daar.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)