35

Directeuren doen aangifte tegen Minister van Justitie Opstelten

Opstelten zou onderzoek naar oud-topambtenaar Joris Demmink hebben gefrustreerd

Zes voormalige gevangenisdirecteuren hebben vrijdag aangifte gedaan tegen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD). Volgens de aangevers heeft Opstelten een ambtsmisdrijf gepleegd.

Hij zou de beschuldigingen over pedofilie tegen van zijn voormalige hoogste ambtenaar Joris Demmink te traag in plaats van voortvarend hebben aangepakt.
Dat schrijft onder andere Algemeen Dagblad zaterdag.

Twee Turkse mannen hebben in 2008 en 2010 aangifte gedaan tegen toenmalig Secretaris-Generaal van Justitie Joris Demmink. De mannen beweren door Demmink als minderjarige jongens in Turkije te zijn misbruikt. Het Openbaar Ministerie doet momenteel strafrechtelijk onderzoek naar deze zaak.

Tijdens dit onderzoek heeft Opstelten zich meerdere keren ten gunste van Demmink over de zaak uitgelaten. Zo zei hij onder andere tegen de NOS: ‘Het was niks, het is niks en het zal niks worden’.

Ook op andere momenten liet Opstelten duidelijk weten dat hij overtuigd was van de onschuld van oud secretaris-generaal Demmink.

De zes oud gevangenisdirecteuren vinden dat Opstelten met zijn uitspraken het onderzoek naar Demmink met opzet frustreert. Ze hebben per aangetekende brief een aangifte van tien kantjes verstuurd naar het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en naar de Tweede Kamer. Ze willen dat de Tweede Kamer de procureur-generaal van de Hoge Raad vraagt Opstelten strafrechtelijk te vervolgen.

Integriteit op het spel

Door geen gedegen onderzoek naar de zaak Demmink te houden, zet Opstelten volgens de aangevers de integriteit van de strafrechtspleging op het spel. In de aangifte zeggen ze hierover:

Wanneer de minister hier geen verantwoordelijkheid neemt en erger, de boodschappers van het plaats gevonden kwaad en public laat weten dat er niets aan de hand ‘was en is’ frustreert hij intentioneel de uitvoering van de wetten die aan zijn ministerie zijn opgedragen”.

CC foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (35)