29

Directie Ajax jarenlang bedreigd door harde kern

'Je moet gewoon geen spelletjes spelen bij Ajax. Dan krijg je het op je bordje'

Medewerkers en directieleden van de Amsterdamse voetbalclub worden al jaren lang bedreigd, schrijft de Volkskrant donderdag. De krant deed onderzoek en sprak met negen oud-bestuursleden, vier ex-medewerkers en drie mensen die nog steeds actief zijn bij Ajax.

In de laatste vijftien jaar er twee keer aangifte gedaan van bedreiging. Oud-directeur Arie van Eijden deed in 2005 aangifte en in 2012 stapte Martin Sturkenboom, ook oud-directeur, naar de politie. Supporters stonden zelfs in de tuin bij Sturkenboom. Een van de daders werd veroordeeld. Hij kreeg een boete van 250 euro, maar geen stadionverbod.

Een toenmalig medewerker van de club spreekt klare taal over de bedreiging van Sturkenboom:

Je moet gewoon geen spelletjes spelen bij Ajax.’Dan krijg je het op je bordje. Dat is precies wat er bij Sturkenboom gebeurde. Hij hoorde niet op die positie. Dat werd hem in zijn tuin vriendelijk duidelijk gemaakt.

Ajax zegt in een schriftelijke reactie zich niet in het beeld te herkennen. Op dit moment wordt er niemand van de directie bedreigd en van bedreigingen uit het verleden zijn zij niet op de hoogte. De dialoog staat bij de directie voorop:

Wij voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen.

Een deel van de harde kern wordt vertegenwoordigd door de Ajax Supporters Delegatie (ASD), maar een woordvoerder van ASD herkent de bedreigingen niet:

Ik herken dat totaal niet. Verder hebben wij als supporters besloten de komende tijd niet inhoudelijk te reageren. Alles wat we nu zeggen wordt toch verkeerd uitgelegd.

Toch zeggen de (oud)-medewerkers en oud-directieleden dat er niet alleen sprake is van intimidaties en bedreigingen, maar dat die zelfs structureel zijn. Dat ze anoniem willen blijven zegt ook al iets, dit doen uit angst voor represailles.

cc-foto: brendangates
Volkskrant: Harde kern Ajax houdt cultuur van angst rond club in stand

Geef een reactie

Laatste reacties (29)