Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dirigent Gergiev in opspraak vanwege anti-homo uitspraken

  •  
15-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
gergiev.jpg
Gergiev Festival van Rotterdams Philarmonisch dreigt subsidie kwijt te raken
Hij wordt gezien als een van de beste dirigenten in de wereld, de dirigent Valery Gergiev. Maar dat imago lijkt nu schade op te lopen vanwege zijn standpunten ten aanzien van homoseksualiteit.
De afgelopen weken is de wereldberoemde dirigent in opspraak geraakt. Gergiev, die jarenlang de dirigent van het Rotterdams Philharmonish Orkest was, zou als vriend van de Russische president Poetin de Russische anti-homowet verdedigen.
Er was al kritiek op zijn standpunten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, toen volgde Duitsland en nu is Nederland aan de beurt. De gemeente Rotterdam bekijkt komende week of de uitspraken van dirigent Valery Gergiev over homo’s gevolgen krijgen voor de subsidie aan het bekende Gergiev Festival. Dat kreeg dit jaar ruim 266 duizend euro van de gemeente. De volgende editie van het Gegiev festival staat gepland voor september.
De 60-jarige Gergiev heeft eerder in een interview laten weten homoseksualiteit min of meer gelijk te stellen aan kindermisbruik.
De Rotterdamse coalitiepartij PvdA, die veertien van de 45 zetels in de Rotterdamse gemeenteraad heeft, vindt dat als inderdaad blijkt dat Gergiev dergelijke uitspraken inderdaad heeft gedaan, het muziekfestival niet langer zijn naam mag dragen. De partij in een verklaring:
He t kan niet zo zijn dat personen die fundamentele mensenrechten niet respecteren of zich krenkend uitlaten gericht op afkomst, geaardheid of levensbeschouwing, door het gemeentebestuur met gemeenschapsgeld geëerd worden met een festival.
De directeur van het Rotterdams Philharmonisch, Hans Waege,  wilde nog niet reageren. Hij noemt de zaak te ingewikkeld om daar nu snel iets over te zeggen.
Vorige maand werd er in Engeland nog gedemonstreerd voor homorechten bij een concert dat Gergiev dirigeerde:
Bekijk hier een fragment over de dirigent Gergiev:

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.