82

Discriminatie: Antilliaanse huurder komt nergens binnen

'Mijn paspoort is gebruikt om mij te discrimineren'

De Rotterdammer Charles Martina werd – ondanks maandenlang zoeken – geen enkele keer uitgenodigd voor de bezichtiging van een huurwoning. Na een bezichtigingsverzoek aan verhuurmakelaar Domica blijkt waarom, als hem per e-mail wordt gevraagd: “Bent u van Nederlandse afkomst?” In het AD vertelt hij zijn verhaal.

In Nederland is het niet toegestaan om naar afkomst te vragen bij het selecteren van kandidaat-huurders en dat geeft Martina dan ook als antwoord. Het makelaarskantoor haast zich om excuses te maken en schrijft:

De vraag had moeten zijn, kunt u een kopie van een legitimatiebewijs opsturen.

Martina leest met stijgende verbazing de instructie van een leidinggevende, die per ongeluk onder de mailwisseling is blijven staan:

Hier moet je enorm mee uitkijken (vragen naar afkomst red.). Dit kan heel schadelijk zijn voor Domenica.

Martina begrijpt ineens waarom hij na het opsturen van een kopie van zijn legitimatie nooit werd uitgenodigd voor een bezoek en is geschokt:

Het staat er gewoon zwart op wit. Ik was er ondersteboven van. Ik krijg blijkbaar geen woning, omdat ik 42 jaar geleden op Curacao geboren ben. Dat kan toch niet in Nederland? We leven toch niet in de 18e eeuw?

Martina heeft alarm geslagen bij anti-discriminatie-organisatie Radar en is voornemens aangifte te doen. Hij heeft uitgezocht dat ook het vragen om een kopie van legitimatie niet is toegestaan.

Angela Bek van verhuurmakelaar Domenica is zich van geen kwaad bewust:

Natuurlijk hebben ze gevraagd naar de afkomst van de potentiële huurder! Wij bemiddelen voor mensen die woonruimte verhuren, die willen weten wie ze in huis halen. Het komt voor dat ze slechte ervaringen hebben gehad met Antillianen die een wietplantage in het appartement begonnen of Polen die een huis volledig uitwoonden. Dat zegt niets over mijnheer Martina, maar na zo’n ervaring denken die verhuurders wel na voordat ze weer aan een Antilliaan of Pool verhuren.

Ze biedt Martine wel excuses aan, al was de mail volgens haar ‘niet discriminerend bedoeld’. Domenica zal blijven vragen naar paspoorten en inkomens, ook al is dat strijdig met de wet.

Martina:

Ik ben vooral verontwaardigd. Dat mijn paspoort is gebruikt om mij te discrimineren. Ik ben gewoon Nederlander. Nederland is mijn land.

Algemeen Dagblad: ‘Verhuurders willen geen Antilliaan in huis’

cc-foto: CorporatieNL en screenshot AD

Geef een reactie

Laatste reacties (82)