6

Dit is het échte Rome

Fotograaf maakt betoverende ode aan Italiaanse hoofdstad … Maar de Italianen zelf zijn er minder over te spreken.

Het Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Piazza Navona en Campo de’ Fiori, met al haar beroemde historische plekken is Rome een van de mooiste steden van de wereld. Voor velen zelfs dé mooist stad op aarde.

R O M A from Oliver Astrologo on Vimeo.

Dat vindt ook fotograaf Oliver Astrologo, die vorige week een korte film over de Italiaanse hoofdstad op de videosite Vimeo plaatste en binnen een paar dagen meer dan een half miljoen kijkers trok.

‘Roma’ is een adembenemend mooi filmpje over de plek waar zoveel mensen van houden. En als je er nog niet bent geweest, zul je na het zien van de dromerige, romantische en indrukwekkende beelden niets liever willen dan er zo snel mogelijk naartoe vliegen om een te worden met de stad en je over te geven aan het leven van de Italianen.

En toch is er ook kritiek op het filmpje. En die kritiek komt, geloof het of niet, van de Italianen zelf. Die zijn helemaal niet zo enthousiast, schrijft The Local. In hun ogen geeft het beeldverhaal juist niet weer hoe Rome echt is. Rome wordt op het moment namelijk geteisterd door de gevolgen van een maffiaschandaal dat zijn weerga niet kent en dat de hele stad in zijn greep houdt. En daardoor zijn miljoenen euro’s publiek geld die in het onderhoud en verbetering van de stad gestoken hadden moeten worden, in de zakken van de maffiosi beland. Met als gevolg dat Rome verpaupert.

Fotograaf Astrologo ontkent niet dat er problemen zijn, maar is het niet met zijn landgenoten eens:

Rome heeft inderdaad problemen, maar er is een kant aan deze stad die we niet moeten verstoppen. Dit is óók Rome. Wat ik heb gemaakt is niet geconstrueerd, dit is het échte Rome.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)