106

Dit mag straks misschien niet meer

GroenLinks wil 'autopartij van de toekomst' worden... partij wil schone en stille binnensteden met 'sexy' elektrische voertuigen

GroenLinks wil de ‘autopartij van de toekomst worden’. Dat zei Liesbeth van Tongeren van de partij zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. Een groene partij die zichzelf een ‘autopartij’ noemt klinkt tegenstrijdig, maar de partij heeft grote groene plannen voor het vervoer van de toekomst.

Dinsdag 5 november lanceert GroenLinks het plan ‘Op weg naar schoon vervoer’. Daarin wordt gepleit om van Zuid-Nederland een ‘Green Car Valley’ te maken. Volgens de partij zit schone mobiliteit bij het huidige kabinet in de dode hoek. Van Tongeren vindt dat het kabinet moet kiezen voor de toekomst en dus voor gericht groen industriebeleid.

Green Car Valley

Zuid-Nederland kan een ‘Green Car Valley’ worden, vergelijkbaar met Silicon Valley. Met de Technische Universiteit Eindhoven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, bedrijven zoals DAF, VDL Nedcar en Tesla en de leveringsindustrie voor efficiënte auto-onderdelen, liggen er in Zuid-Nederland volop kansen voor een schone auto-industrie, aldus de partij. Hierdoor komen er niet alleen sneller meer schone elektrische auto’s op de weg komen, het kabinet kan hiermee ook duurzame werkgelegenheid creëren, aldus de partij.
Volgens GroenLinks is het doel van het kabinet om over zeven jaar 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben naar de achtergrond verdwenen. Op dit moment rijden er ongeveer 2.200 volledig elektrische auto’s in Nederland dus er is inderdaad nog een lange weg te gaan.
Liesbeth van Tongeren:

In steden zie je geen paard en wagen meer. Dat vindt iedereen nu gewoon. Vuile en lawaaiige auto’s zijn inmiddels niet meer van deze tijd. Over een tijdje zijn we gewend aan stil en schoon elektrisch vervoer, vooral in de steden. Dat is de toekomst.

Van Tongeren wil dat de automobilist van de toekomst in flitsende elektrische auto’s rijdt en op waterstof of hybride. In Tros Kamerbreed wees ze regelmatig op ‘sexy tesla’s, waarop presentator Kees Boonman op een gegeven waarschuwde dat het geen reclamespotje voor Tesla moest worden.

De groene partij heeft het tij mee. Deze week maakte Utrecht bekend dat dieselauto’s die niet voldoen aan de euro-3 emissienormen vanaf 2015 de Utrechtse binnenstad niet meer in mogen. Utrecht is de eerste stad in Nederland die zo’n milieuzone heeft voor personenauto’s. Utrecht probeert al jaren de luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Vorige maand stemde de gemeenteraad in met een verbod op oude bestelbusjes. Vervuilende vrachtwagens mogen al sinds 2007 niet meer het centrum in.

Het volledige plan van GroenLinks is te downoaden via de website van de partij.

CC foto: Hans Dinkelberg

Geef een reactie

Laatste reacties (106)