9

Dit verdient de machtigste man van de wereld

Inkomen van president Obama en zijn vrouw openbaar gemaakt ... Ook salaris Poetin bekend

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn vrouw Michelle Obama hebben vorig jaar samen zo’n 481.098 dollar (ongeveer 345.000 euro) verdiend. Dat is zo’n 120.000 dollar minder dan het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de openbare belastingaangifte van de president.

De president van de Verenigde Staten betaalde in totaal zo’n 20 procent aan belasting. Ook gaf de presidentiële familie zo’n 12 procent van hun inkomen weg aan goede doelen.

Door dalende inkomsten uit de verkoop van hun boeken is hun inkomen ten opzichte van het jaar ervoor met 120.000 dollar gedaald. Ten opzichte van 2011 is het inkomen zelfs nog lager: ze verdienden maar liefst 310.000 dollar minder.

Ook Rusland heeft het inkomen van de president bekend gemaakt. Volgens zijn inkomensverklaring, die in Rusland bij wet moet worden gepubliceerd, verdient Vladimir Poetin ruim onder de Balkenendenorm. Zijn salaris zou rond de 3,5 miljoen roebel, ongeveer 70.000 euro, liggen. Met zo’n salaris verdient de president van Rusland ruim minder dan bijvoorbeeld Nederlandse ministers. Ook zou Poetin minder hebben verdiend dan zijn premier, Dmitri Medvedev. Die zou zo’n 10.000 euro meer hebben ontvangen.

Er worden echter vraagtekens bij het inkomen van de Russische president geplaatst. RTL schrijft dat het een publiek geheim is dat de Russische president en de politieke elite buiten het boekje om miljoenen verdienen aan corruptie. Ook zou Poetin nabij de badplaats Sotsji een villa met haven hebben laten bouwen voor grofweg 1 miljard dollar.

cc-foto: Barack Obama

Geef een reactie

Laatste reacties (9)