17

Diversiteit is in de top van de voetbalwereld ver te zoeken

Hoewel 40 procent van de profs in de eredivisie een migratie-achtergrond kent, is dat bij slechts 3 procent van de bestuurders en trainers het geval. Dit moet veranderen, zegt voorzitter Jörgen Raymann van de Stichting Suriprofs. Momenteel zijn er gesprekken gaande met de KNVB om te bekijken hoe meer diversiteit kan worden bereikt. Dit meldt BNR Nieuwsradio.

De KNVB benadrukt op haar website dat ze diversiteit hoog in het vaandel heeft. ‘Afhankelijk van de vraag van de vereniging biedt de KNVB creatieve werkvormen waarbij op een laagdrempelige manier praktijksituaties besproken worden’, schrijft de bond. Wat betreft diversiteit en besturen moet nog een slag gemaakt worden, getuige de lage representatie onder trainers en bestuurders. Op haar site schrijft de KNVB er dit over:

‘Het thema diversiteit en omgaan met verschillen wordt opgenomen in de KNVB-opleidingen voor trainers en scheidsrechters. Trainers en scheidsrechter komen in hun rol verschillen in het voetbal tegen. Dat kunnen bijvoorbeeld verschillen zijn tussen een westerse cultuur en een niet-westerse cultuur, die zich uiten in de manier van communiceren en gedrag.’

Opmerkelijk genoeg kende het Internationaal Olympisch Comité de KNVB onlangs de Sport Beyond Borders Award toe. Deze prijs wordt uitgereikt voor verdiensten op het gebied van diversiteit.

Cc-foto: John Garghan

 

Geef een reactie

Laatste reacties (17)