Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DNB: Bezuinigen remt economische groei

  •  
11-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wienen300.jpg
Niets doen is echter geen optie, zegt centrale bank. Op lange termijn is overheidstekort schadelijker
De Nederlandse economie zal de komende jaren door de noodzakelijke bezuinigingen in binnen- en buitenland slechts gematigd groeien. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in de nieuwe ramingen voor de economie.
Niets doen is volgens DNB echter geen optie: als de overheidstekorten niet worden aangepakt, is de economische schade op lange termijn groter. Dat meldt Trouw  vrijdag.
De centrale bank voorspelt een economische groei van 1,2 procent in 2010. Als Nederland en de andere eurolanden het overheidstekort binnen korte tijd sterk terugdringen, kan dit oplopen tot 1,3 procent in 2011 en 1,7 procent in 2012.
De bezuinigingen zetten de komende twee jaar een flinke rem op de groei van de economie, voorspelt DNB. Hogere belastingen en lagere uitgaven van de overheid drukken de bestedingen van consumenten en bedrijven, terwijl de bezuinigingsoperaties in andere Europese landen ervoor zorgen dat de export van Nederland minder hard groeit.
Lees hier verder
Foto: De directie van De Nederlandsche Bank bij de presentatie van het jaarverslag 2009. Vlnr: Lex Hoogduin, Henk Brouwer, president Nout Wellink en Joanna Kellermann

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.