Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DNB: meer bezuinigingen 'nodig'

  •  
10-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Flickr_DNB_Wereldomroep_300.jpg
Begrotingstekort loopt verder op ... Kabinet moet 6 tot 8 miljard bezuinigen ... DNB: Kritisch naar zorguitgaven kijken ... Oppositie: Kabinet is duidelijk op de verkeerde weg
Nederland moet nog eens 6 tot 8 miljard euro bezuinigen om het begrotingstekort terug te dringen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) in een halfjaarlijkse rapportage over economische groeiverwachtingen.
Update 14.40 Voor de oppositiepartijen in de Tweede Kamer blijkt uit het rapport van de DNB dat het kabinet op de verkeerde weg is. “Het bezuinigingsfetisjisme werkt averechts”, zegt de SP tegenover de NOS. CDA-Kamerlid Van Hijum spreekt van een “dramatische verslechtering”. “De peptalk van premier Rutte van ‘koop een huis, koop een auto’ heeft niet geholpen.” Het CDA wil dat het kabinet zo snel mogelijk met een voorstel komt om het tekort omlaag te brengen. “Als het tot augustus wacht, blijft er weinig anders over dan een nieuwe lastenverzwaring.” De SP en GroenLinks willen dat het kabinet gaat investeren om de economie uit het slop te halen. “In heel korte tijd is de situatie weer verslechterd. Er is een enorm gebrek aan vertrouwen”, zegt SP-Kamerlid Merkies. Regeringspartij PvdA:
De zorgelijke cijfers onderstrepen het belang van de maatregelen in het woonakkoord en het sociaal akkoord.”
Volgens Kamerlid Nijboer houdt de PvdA zich aan de Europese begrotingsregels.
Het kabinet zelf reageert niet op de conclusie van DNB. “We nemen er kennis van. Het kabinet neemt besluiten naar aanleiding van de cijfers die het Centraal Planbureau (CPB) in augustus presenteert”, zegt het ministerie van Financiën.
Eerder Door economische tegenwind stijgt het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar van 3,5 naar 3,9 procent, meldt de NOS. Dat is ruim boven de Europese norm van 3 procent. Het Nederlandse tekort loopt onder meer op doordat de overheid door de crisis meer geld kwijt is aan werkloosheidsuitkeringen. De Europese Commissie berekende eerder dat een bezuiniging van 6 miljard euro voldoende zou zijn om het tekort terug te dringen tot 2,8 procent. Uit de voorspelling van DNB blijkt dat er meer nodig is.
Uitstel geen afstel Het kabinet zag half april voorlopige af van een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro. Premier Rutte hoopte dat de economie genoeg zou aantrekken zodat dit pakket definitief van tafel zou kunnen. De hoop daarop lijkt met de prognoses van DNB vervlogen. Het kabinet baseert begrotingsplannen overigens niet op de prognoses van DNB, maar op die van het Centraal Planbureau (CPB). Dat komt later deze week met een nieuwe raming. De berekeningen van DNB zijn wel een goede indicator, aldus de NOS.
Uit het rapport van DNB vat de NOS verder samen:
– DNB stelt groeiverwachting voor dit jaar en volgend jaar naar beneden bij nu de wereldhandel vertraagt en consumenten en bedrijven steeds minder uitgeven.
– Dit jaar krimpt de economie naar verwachting met 0,8%, waar DNB een half jaar geleden nog uitging van 0,6. Sinds de Tweede Wereldoorlog hebben consumenten niet zo sterk de hand op de knip gehouden als in de periode van 2011 tot en met 2014.
– In 2014 groeit de economie door een aantrekkende wereldhandel met 0,5%. Eerder voorspelde DNB nog een groei van 1,0%. In 2015 trekt de groei verder aan naar 1,1%.
– Op de woningmarkt ziet DNB in 2015 een kentering. In de loop van dat jaar komt er een einde aan de daling van de huizenprijzen omdat dan de economie aantrekt en de werkloosheid gaat afnemen.
– Dit jaar en volgend jaar stijgt de werkloosheid eerst nog naar 7,2% van de beroepsbevolking in 2014.
Zorguitgaven Volgens DNB-directeur Job Swank kan de overheid op twee manieren de begroting verbeteren. In de video zegt hij dat er kritisch moet worden gekeken naar de zorguitgaven.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.