Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

DNB: Nieuwe recessie op de loer door geopolitieke spanningen

  •  
11-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DNB_300_01.jpg
'Economisch herstel is nog maar pril' … Geopolitieke spanningen maken beleggers en investeerders nerveus
Nederland kan weer in een recessie raken als het conflict tussen Rusland en Oekraïne nog verder escaleert en sancties en tegensancties elkaar blijven opheffen. Daarvoor waarschuwt de Nederlandsche Bank (DNB).
Hoewel de export van Nederland naar Rusland laag is en de energiesector nog buiten schot blijft in de handelsoorlog, brengt de geopolitieke situatie een behoorlijke spanning teweeg bij beleggers en investeerders. De vertrouwensvraag is op korte termijn zeer belangrijk, benadrukt DNB. De Nederlandse groei leunt op de export, vooral naar andere Europese landen en daardoor komen kleine schokken in de wereldhandel hard aan.
Van invloed op de vertrouwensvraag spelen ook de onstabiele situatie in Gaza en de Amerikaanse bombardementen op Isis een rol. Als investeerders en beleggers hun vertrouwen verliezen kan de net herstelde economie weer snel in een negatieve spiraal raken. Het eerste kwartaal van 2014 liet een groei zien van 0,2 procent, maar later bleek overwachts dat de Italiaanse economie weer krimpt en ook de Duitse groei inzakt.
RTEmagicC_DNB_300_01.jpg
Donderdag maken EU-landen de nieuwe groeicijfers bekend en daar wordt met angst en beven naar uit gekeken, schrijft Trouw. Daarbij zijn de effecten van de concrete sancties van de afgelopen week nog niet bij opgeteld.
cc-foto: RNW.org

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.