30

DNB: Ontzie ouderen bij ontslagrecht

Ook wil Knot dat flexibel werknemers meer rechten krijgen

Klaas Knot, president van de Nederlandsche Bank (DNB) roept werkgevers en vakcentrales op ouderen te sparen bij het versoepelen van het ontslagrecht.

In het Financieele Dagblad zegt Knot dat er echt iets moet gebeuren met het ontslagrecht. Hij wil dat er onderscheid wordt gemaakt tussen oudere werknemers en jong personeel. De jongere generatie verdient volgens hem minder ontslagbescherming dat ouderen.

Vrijdag komen werkgevers en vakcentrales voor het eerst formeel bijeen om te onderhandelen over een sociaal akkoord. De vakcentrales zien grote problemen in het versoepelen van het ontslagrecht.

Knot wijst er in zijn advies op dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen ‘oude en nieuwe’ gevallen:

Als je oudere werknemers vandaag ontslagrechten zou afnemen, kunnen ze waarschijnlijk niet meer profiteren van de volgende hoogconjunctuur. En dat is de fase waarin ondernemers meer mensen zullen durven aannemen.
Ik wil ook oog hebben voor de sociale vangnetfunctie van het ontslagrecht. Ik zou daarom zoeken naar een modus waarin we bewust een onderscheid maken tussen oude en nieuwe gevallen.”

Ook is Knot net als de FNV voor meer rechten voor flexibele arbeidskrachten.

Juist omdat de ontslagbescherming in het vaste deel zo groot is, hebben we een flexibel deel gecreëerd, waar de flexibiliteit zo groot is dat je je kunt afvragen of we daar nog voldoen aan de minimale standaarden van sociale bescherming. In een ideale wereld zou je niet alleen vast minder vast willen maken, maar ook flexibel iets minder flexibel.”

NOS: Knot: Ouderen ontzien bij ontslag

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)