3

DNB-president Nout Wellink: Toezicht op banken moet strenger

'Crisis begon als veelkoppig monster', zegt Wellink. Bekijk hier het verhoor.

De regels in de financiële sector voldoen niet om goed toezicht te houden. Nederland moet zelf strengere regels invoeren als daar internationaal geen overeenstemming over wordt bereikt. Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank vanmorgen op een openbare hoorzitting van de commissie-De Wit, de parlementaire commissie die de kredietcrisis onderzoekt.

Door redactie Joop

Wellink benadrukte, duidelijker dan de afgelopen jaren, wat de centrale bank fout deed, niet op tijd zag of waar zij onvoldoende doortastend was. Gedurende zijn ondervraging bleek echter dat aan zijn denkbeelden in essentie niets veranderd is: de toezichthouder valt nauwelijks iets te verwijten. Dit schrijft het NRC Handelsblad maandag.

De DNB-president denkt dat er, alle maatregelen ten spijt, toch nóg een crisis zal komen. “Want de oorzaken van een volgende crisis kennen we nog niet”, zo betoogde hij. 
Wellink noemde een aantal punten die nodig zijn om een nieuwe crisis te voorkomen. Banken moeten meer eigen kapitaal hebben. Als dat niet internationaal geregeld kan worden, moet Nederland er zelf mee beginnen. Ook moeten toezichthouders veel alerter zijn als de financiële sector weer allerlei ingewikkelde nieuwe producten gaat ontwikkelen. “Innovatie leidt tot risico’s”, aldus Wellink. Hij pleitte verder voor een Europese toezichthouder en stelde dat commissarissen “echt deskundig”, veel harder en veel kritischer moeten zijn.

 

Over het ontstaan van de huidige internationale kredietcrisis zei Wellink eerder in het verhoor dat deze in de Verenigde Staten is “geboren en opgegroeid als een veelkoppig monster.” In de financiële sector is sindsdien veel misgegaan, aldus Wellink.

Wellink zat maandag voor zijn eerste verhoor voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis. Donderdag komt hij voor een tweede keer voor de commissie De Wit te zitten. Dit meldt onder andere BNR.

De commissie hoorde maandag ook de oud-directeuren van Toezicht van DNB, Tom de Swaan en Arnold Schilder langs. Als laatste hoort de commisie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit de directeur-generaal Begrotingszaken van het ministerie van Financiën, Laura van Geest.

Wellink is in de drie weken van verhoren de enige die twee keer voor een verhoor is opgeroepen. Vooral in de eerste week van verhoren was er veel kritiek op de rol gedurende de crisis van toezichthouder De Nederlandsche Bank en Wellink persoonlijk.

Het verhoor was live te volgen op Nederland 1 en politiek24.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)