13

DNB wil maximale grootte voor banken

Ook de Nederlandse banken zijn volgens Klaas Knot te groot 

De Nederlandse Bank vindt dat er een bovengrens moet komen aan de omvang van Europese banken. Daarmee moet worden voorkomen dat banken te groot worden om ordentelijk failliet te laten gaan als dat nodig is.

Dat schrijft NRC. De Nederlandse Bank waarschuwt in haar vandaag gepresenteerde jaarverslag dat juist de Europese bankenunie een nieuw potentieel risico met zich meebrengt. NRC legt uit hoe dat zit:

Sinds afgelopen november ligt het toezicht op de 120 belangrijkste Europese banken niet meer bij nationale toezichthouders zoals DNB, maar bij de Europese Centrale Bank (ECB). Hieronder vallen ook de drie grote Nederlandse banken ING, Rabobank en ABN Amro. Voor alle banken gelden nu dezelfde eisen. Bovendien heeft de ECB de banken tevoren grondig doorgelicht. Banken die over onvoldoende kapitaalreserves beschikten, werden gedwongen die aan te vullen. Bij elkaar schept dit een klimaat voor fusies en overnames. “Dat kan snel gaan als het economisch beter gaat”, zei Knot vanmorgen tijdens een persconferentie.

Ook de Nederlandse banken zijn volgens Knot te groot. Tezamen hebben zij nu al ruim driekwart van de bancaire markten voor hypotheken, bedrijfskredieten en spaargeld in handen. Dat maakt de kans op instabiliteit van hun dienstverlening relatief groot, zegt DNB. Bovendien is de Nederlandse bankensector relatief groot ten opzichte van de nationale economie. Zowel ING als de Rabobank hebben een balanstotaal dat groter is dan het bruto binnenlands product.

In de Verenigde Staten is dit jaar een limiet ingevoerd. Banken mogen niet meer dan 10 procent van alle uitstaande leningen in handen hebben. Knot vindt dat ‘de relevante Europese beleidsmakers’ zich hier op korte termijn over zouden moeten beraden.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)