Laatste update 15:53
29

Docenten basisonderwijs zeggen vertrouwen in staatssecretaris op

Een belangengroep die uit naam van 40.000 docenten in het basisonderwijs spreekt, heeft het vertrouwen opgezegd in demissionair staatssecretaris Sander Dekker (VVD). De groep “PO in actie” doet dat in een open brief. Volgens de docenten heeft Dekker geen oplossingen voor de grote problemen op de scholen.

In de brief schrijft PO in actie dat er nu al dagelijks kinderen naar huis worden gestuurd omdat er geen leerkracht te vinden is. Vorige week nog riepen basisscholen in Nijmegen ouders met een lesbevoegdheid op om dan maar voor de klas te gaan staan. Volgens Dekker was die noodoproep een ‘creatieve oplossing’. Maar volgens PO in actie moet de overheid onmiddellijk met oplossingen komen voor het probleem waar de scholen de komende jaren tegenaan zullen lopen:

In 2025 moeten er uit het niets 15000 collega’s bijgetoverd worden, terwijl de aanmeldingen op de pabo’s teruglopen en ons vak er slechter voor staat dan ooit. Eén op de vijf collega’s zit thuis met een burn-out, is er net van terug of hikt er tegenaan. Hiermee zijn we absolute recordhouder van Nederland. Het is vijf voor twaalf!

Steeds vaker kiezen leerkrachten ervoor het onderwijs te verlaten omdat de werkdruk te hoog is. De klassen zijn te groot en hebben steeds meer zorgleerlingen en de docent moet zich te vee; bezighouden met administratieve taken. Het salaris van docenten in het basisonderwijs is relatief laag.

Het is niet alleen Dekkers reactie op de Nijmeegse noodoproep die tegen het zere been van de docenten is. Eerdere opmerkingen die Dekker over het werken in het basisonderwijs maakte vielen ook al slecht. Zo zei de staatssecretaris tijdens een Kamerdebat dat het voortgezet onderwijs wat hem betreft prioriteit heeft, want ‘een klas vol pubers is zwaarder dan een klas vol basisschoolleerlingen’.

De belangengroep schrijft dat in een persoonlijk gesprek aan de staatssecretaris is gevraagd die woorden terug te nemen, maar dat heeft Dekker geweigerd. ‘Uw minachting en miskenning van het primair onderwijs zijn schokkend en weerbarstig,’ schrijft PO in actie. Ook wordt in de brief Dekker verzocht zijn woorden ‘waarin u 120000 collega’s schoffeert’ alsnog terug te nemen:

Als u ook deze kans laat schieten, zullen wij een nadrukkelijk beroep op u doen om het onderwijsstokje door te geven. De onderwijsramp die het lerarentekort met zich mee zal brengen is groter dan u en uw positie, het is tijd om uw struisvogeltactiek achter ons te laten. Uw oplossingen passen niet bij onze problemen.

Bron: NOS / Beeld: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (29)