25

Docenten: inburgeringscursussen oneerlijk, deugen niet

Binnen de sector is er forse kritiek op inburgeringscursussen. Taaldocenten, docenten Nederlands als tweede taal (NT2) en beroepsvereniging NT2 vinden dat het systeem zoals het nu is ingericht niet deugt en mensen geen eerlijke kans geeft. De cursus zou inburgeraars niet goed voorbereiden op de maatschappij of de arbeidsmarkt, en het examen zou te moeilijk zijn. Wie echter niet op tijd slaagt, krijgt een boete die kan oplopen tot 1.250 euro. Volgens de docenten is dit onterecht, omdat het systeem niet deugt.

‘Vroeger deed men opdrachten buiten de deur: naar de woningbouwvereniging, een gesprek bij de arts, vrije dagen vragen aan de werkgever. Nu is het vooral theorie achter de computer. Nieuwkomers die wij nu afleveren zijn veel minder assertief, mondeling minder vaardig en minder voorbereid op meedoen in de maatschappij dan voorheen’ zegt Monique Schoorl namens de beroepsvereniging NT2 in Trouw. Ook het vak ‘Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt’ wekt bij de docenten ergernis op omdat het volgens hen ‘absoluut onrealistisch’ is.

Maar vooral op het leesexamen, een van de verplichte onderdelen, is kritiek. De vragen zijn volgens Schoorl te moeilijk en te suggestief. De meeste inburgeraars zakken bij hun eerste poging op het onderdeel. Daarnaast zijn er veel te lange wachttijden om het examen af te mogen leggen, en krijgen inburgeraars geen eerlijke kans om bij een tweede poging voor het examen te slagen. Ze mogen namelijk niet inzien wat ze in hun eerste poging fout hebben gedaan.

Wie niet binnen drie jaar succesvol is ingeburgerd kan een boete krijgen. Van de 3000 mensen die hun examen nog niet hebben gehaald sinds 2013, toen de wet inging, zijn 1500 mensen beboet. Komend jaar moeten 9000 mensen slagen voor hun examen om de boete te ontlopen. Martijn van de Linden van Vluchtelingenwerk, een van de aanbieders van de cursussen, noemt het feit dat er al boetes worden uitgedeeld ‘zuur’. ‘Zonder onderzoek of het wel werkt is deze wet ingevoerd. De inburgeraar wordt gebruikt als proefpersoon’ aldus van de Linden.

Het ministerie heeft in een reactie erkend dat er problemen zijn. Er wordt onder meer gewerkt aan het verkorten van de wachttijd om het examen af te leggen.

Foto: Screenshot Youtube

Geef een reactie

Laatste reacties (25)