50

‘Dochter heeft Feda Amiri in Afghanistan gevonden’

Tamana Amiri zegt haar vader (54) in kritieke toestand in een Afghaans ziekenhuis te hebben aangetroffen ... Amiri werd op 5 januari halsoverkop uitgezet ... Zijn dochter reisde hem achterna

Amiri werd op 5 januari uitgezet naar Afghanistan na een verblijf van 18 jaar in Nederland. Zijn gezin bleef achter en had tot vrijdag geen enkel contact met hem. Dochter Tamana (23) besloot haar vader op te sporen in Afghanistan en zegt hem nu gevonden te hebben in een ziekenhuis in Kabul. Amiri zou botbreuken en geheugenverlies hebben opgelopen. Volgens Tamana is hij mishandeld door marechaussees aan boord van het vliegtuig waarmee hij naar zijn geboorteland werd teruggevlogen.

Dit meldt Omroep Brabant. Volgens de marechaussee hebben er aan boord van het vliegtuig geen incidenten voorgedaan.

Uitgezet
Amiri werd na ruim achttien jaar in Nederland uitgezet nadat hij probeerde een paspoort aan te vragen. Hij had een tijdelijke verblijfsvergunning. Tijdens het communistische regime werkte hij in Afghanistan voor de staatsveiligheidsdienst (KhAD). Alle KhAD-agenten uit die tijd worden in Nederland als vermeende oorlogsmisdadigers gezien en het is voor hen erg moeilijk om hun onschuld te bewijzen.

Amiri heeft altijd ontkend dat hij ‘fout’ was. Volgens hem heeft hij alleen reguliere politietaken uitgevoerd.

Asielbeleid
ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind heeft naar aanleiding van de berichten van de vondst van Amiri om opheldering gevraagd aan staatssecretaris Teeven. Hij vindt dat het uitzetbeleid tijdelijk moet worden opgeschort als blijkt dat Amiri’s verwondingen het gevolg zijn van de behandeling door de marechaussee, meldt NOS.

Amiri kan nog een keer asiel aanvragen in Nederland, maar dat heeft alleen zin als er iets aan zijn omstandigheden is veranderd. De kans dat hij een visum krijgt is volgens de advocaat van het gezin niet groot.

Beeld: Tamana op 5 januari nadat zij hoorde dat haar vader op het vliegtuig was gezet

Geef een reactie

Laatste reacties (50)