26

Documentaire over daklozen wordt filmmaker fataal

Update: Politie arresteert twee verdachten ... 27-jarige Brit overleefde barre overnachting buiten niet

In het Britse Newcastle is een filmmaker dood gevroren tijdens het maken van zijn documentaire over daklozen. De 27-jarige Lee Halpin wilde met zijn film aandacht vragen voor de erbarmelijke toestand waarin veel daklozen in de buitenwijken van zijn stad leven.

Halpin werd een aantal dagen na zijn vermissing dood aangetroffen in een verlaten pand. Volgens de plaatselijke krant de Newcastle’s Evening Chronicle was Halpin van plan een week met de daklozen op te trekken. Daarvoor filmde hij ze ook ’s nachts op de plekken waar ze slapen. In die week daalde de temperatuur op sommige plekken tot zeker -4 graden.

Halpin was radiomaker bij de lokale omroep Radio Tyneside. Ook runde hij een magazine over kunst en cultuur boeken. De jonge filmmaker had zijn actie niet grootschalig aangekondigd. Wel had hij op Twitter een oproep gepost om slaapzakken en mobiele telefoons te doneren.

Hoe Halpin precies om het leven is gekomen is nog niet duidelijk, maar zijn vrienden denken dat hij is weggezakt door onderkoeling. “Hij heeft zich letterlijk opgeofferd om meer bewustzijn te creëren  over wat er met andere mensen op straat gebeurd”, zegt een vriend van Halpin in The Evening Chronicle. Volgens de politie was er geen ‘derde partij’ betrokken bij zijn overlijden.

De werkloosheid in Engeland is net als in Nederland het eerste kwartaal flink opgelopen. In het centrum van Newcastle is het werkloosheidspercentage zelfs met anderhalf procent toegenomen, met name onder jongeren, meldde de Guardian vorige week.

The Independent: Film-maker Lee Halpin ‘freezes to death’ in -4C weather while making documentary about homeless people living on Newcastle’s streets

Update 20:40

De politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de dood van Halpin. Ze worden ervan verdacht hem een medicinaal middel te hebben toegediend.

cc-foto: Deadly Serius

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)