25

Documenten van gescheiden families ‘kwijt’ in ontstane chaos VS

De chaos die is ontstaan door de strenge grenscontroles in de Verenigde Staten begint wrange vruchten af te werpen. Veel documenten die kinderen die van hun ouders zijn gescheiden weer bijeen zouden moeten brengen zijn zoek geraakt. In sommige gevallen zijn dossiers zelfs vernietigd. Dit zeggen twee medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tegen de New York Times. Het wordt nog een hels karwei om de connectie tussen familieleden te herstellen.

Het probleem ontstond op het moment dat twee federale organisaties gegevens niet uitwisselden. Hierop zond het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken een noodkreet naar medewerkers om mee te helpen met een enorme zoektocht naar juiste documenten. Het zou gaan om zo’n 12.000 kinderen, van wie nu opnieuw bekeken moet worden wie van ouders is gescheiden en wie niet. In de tussentijd staan kinderen doodsangsten uit omdat zij hun familie wellicht nooit meer terug zien.

De snelheid waarmee de boel nu op orde moet worden gebracht (medewerkers wordt gevraagd zelfs in het weekend te helpen) bewijst wat critici al zeiden toen Trump zijn zero-tolerance beleid bij de Amerikaans-Mexicaanse grens begon afkondigde: dat het alleen maar tot menselijke en administratieve ellende zou leiden.

Cc-foto: BBC World Service

Geef een reactie

Laatste reacties (25)