9

Dodelijk ebolavirus grijpt om zich heen in West-Afrika

Liberia ziet zich gedwongen de grenzen te sluiten ... Ziekte opgedoken in dichtbevolkte Nigeriaanse hoofdstad Lagos ... Inmiddels honderden doden

Van een epidemie wil de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nog niet spreken, maar de uitbraak van ebola in West-Afrika lijkt nog lang niet onder controle. Meer dan duizend mensen zijn besmet, honderden zijn al aan de ziekte overleden. Liberia ziet zich maandag gedwongen de grenzen te sluiten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, zo meldt de NOS.


In Liberia zijn alleen een aantal grote grensovergangen en vliegvelden nog open. Op die plekken worden extra medische controles uitgevoerd. President Sirleaf kondigde de maatregelen aan tijdens een speciaal overleg over de uitbraak, aldus de NOS.

Behalve in Liberia zijn er ook in Guinee, Sierra Leone en Nigeria mensen met het virus besmet. Onder hen ook een aantal dokters. Twee Amerikanen zijn positief getest en een Liberiaanse arts overleed er aan.

Het ebolavirus is nu al ruim een half jaar actief in de landen. Zo’n 700 mensen zijn er aan overleden, zo’n 1000 zijn besmet. Ebola tast het immuunsysteem aan. Het begint met griepachtige symptomen, daarna volgt diarree en overgeven en krijgen patiënten inwendige en uitwendige bloedingen. Tussen de 60 en 90 procent van de mensen overlijdt aan de gevolgen. Er is geen vaccin of medicijn tegen ebola. Behandeling bestaat uit bestrijding van de complicaties.

De bestrijding van de ziekte verloopt moeizaam. In West-Afrika heerst veel onwetendheid over en angst voor de ziekte. De getroffen landen hebben intussen afspraken gemaakt met de WHO over betere samenwerking met vooral lokale gemeenschappen.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)