19

Doden bij anti-migrantengeweld in Zuid-Afrika

Bij gewelddadigheden tegen buitenlanders in Zuid-Afrika zijn deze week vijf mensen om het leven gekomen. In andere Afrikaanse landen wordt woedend gereageerd. In Nigeria vinden er plunderingen plaats bij Zuid-Afrikaanse winkels. De Zambiaanse voetbalbond heeft een wedstrijd tussen Zambia en Zuid-Afrika die voor zaterdag op het programma stond, afgelast.

Tienduizenden Afrikanen hebben zich uitgesproken tegen het anti-migrantengeweld met de hashtag #SayNoToXenophobia, schrijft The New York Times. Ook de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft het geweld veroordeeld. “Er bestaat geen enkele rechtvaardiging om mensen uit andere landen aan te vallen”, laat hij weten op Twitter.

De onrust begon vorige week in Pretoria, nadat een taxichauffeur was neergeschoten, naar verluidt door een buitenlandse drugsdealer. Kort daarna keerden ook in Johannesburg mensen zich tegen immigranten. Plunderaars beroofden winkels en staken gebouwen en auto’s in brand.

Geweld tegen migranten komt vaker voor in Zuid-Afrika. In april werden er nog honderden buitenlanders uit hun huizen verdreven in Durban. Een winkeleigenaar uit Bangladesh verklaart tegenover persbureau AFP dat zijn winkel ‘elke drie of zes maanden’ wordt aangevallen. “Al mijn geld is weg. Als de Zuid-Afrikaanse regering mijn vliegticket betaalt, ga ik terug naar Bangladesh.”

In Zuid-Afrika bevinden zich minder dan vier miljoen migranten, op een bevolking van ruim 50 miljoen. De plaatselijke bevolking geeft hen vaak de schuld voor de hoge werkloosheid. De Nigeriaanse wetenschapper Adekeye Adebajo, die werkt aan de universiteit van Johannesberg, verwijt Zuid-Afrikaanse politici dat zij olie op het vuur gooien door migranten verantwoordelijk te stellen voor interne problemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)