25

Doden door beschieting vluchtelingenkamp

Update: Assad voert druk op voor de VN-deadline ... Human Rights Watch: Zeker 101 doden ... Zeker 25.000 Syriërs gevlucht naar Turkije

De Syrische president Bashar al-Assad heeft de druk flink opgevoerd nu de VN-deadline dichterbij komt. Hij heeft VN-sectretaris-generaal Ban Ki-moon beloofd om 10 april zijn troepen terug te trekken en zware wapens neer te leggen, maar na zaterdag lijkt het erop alsof Assad het Syrische volk nog één laatste waarschuwing wil geven. Bij aanslagen in Homs, Hama en Aleppo kwamen volgens Al Jazeera 95 mensen om het leven. Mensenrechten organisaties melden dat bijna 25.000 Syriërs gevlucht zijn naar de Turkse grens.

VN secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het geweld van Assad sterk veroordeeld. Hij wijst Assad erop dat met zijn actie de afspraken die hij met de VN sloot, geschonden worden. Voor 10 april zou hij geen zware wapens meer inzetten en geen gewelddadige acties tegen burgers gebruiken.

Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije loopt met het uur op. De Turken vragen nu ook de hulp van de VN om te helpen met de opvang.

Update maandag 9 april
Human Rights Watch meldt dat er de afgelopen maanden 100 burgers, gewone of gevangengenomen strijders van de oppositie zijn geëxecuteerd. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn mogelijk nog meer mensen zonder proces vermoord. Uit het rapport van Human Rights Watch ‘In Cold Blood’ blijkt dat sinds eind 2011 in de provincies Idlib en Homs zeker 101 mensen zijn gedood. De meeste slachtoffers vielen in maart.

De kans dat het staakt het vuren doorgaat wordt steeds kleiner. Volgens de afspraak die Kofi Annan met Assad maakte, zou hij zijn leger uiterlijk morgen uit de steden moeten terugtrekken. De Chinese regering heeft Syrië vandaag opgeroepen zich aan de afspraken over de wapenstilstand te houden.

Update 13.00
Een vluchtelingenkamp in de Turkse grensplaats Kilis is beschoten vanuit Syrië. Daarbij zijn volgens de Turkse autoriteiten twee vluchtelingen om het leven gekomen en 14 anderen gewond geraakt, meldden de Turkse autoriteiten. Het is voor het eerst dat een vluchtelingenkamp beschoten wordt sinds Turkije vorige zomer vluchtelingen begon op te vangen. NOS-correspondent Bram Vermeulen kan nog niet met zekerheid bevestigen of het veiligheidstroepen van Assad zijn die het kamp onder vuur namen.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)