24

Doden en gewonden bij anti-Charlie-protest in Niger

Zeker vier mensen omgekomen en 45 gewonden gevallen ... Kerken en Frans centrum aangevallen

De demonstranten, die op vrijdag na het middaggebed de straat op gingen, protesteerden tegen de cover van de laatste editie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hierop staat een afbeelding van de profeet Mohammed met een bordje ‘Je suis Charlie’. Ook in andere voormalige Franse koloniën vonden demonstraties plaats, maar die verliepen rustig.

Het protest in de stad Zinder in Niger liep volledig uit de hand. Er raakten 22 agenten en 23 demonstranten gewond. Vier mensen kwamen om, onder wie één politieagent. Er werden winkels van christenen aangevallen en er werden Franse vlaggen verbrand. Volgens een winkeleigenaar werden er leuzen geroepen als ‘Charlie is satan – laat de hel degenen die Charlie steunen overweldigen’. Een lokale journalist stelde dat er vooral jongeren op brommers rondreden en islamitische vlaggen rondzwaaiden.


Vreedzame protesten

In  Mauritanië, Senegal en Mali verliepen de betogingen tegen het tijdschrift rustig. In de Algerijnse hoofdstad Algiers ontstonden echter wel botsingen tussen de politie en demonstranten.

De Volkskrant: Vier doden bij anti-Charlie-protest in Niger

Cc-foto: Brian Allen

Geef een reactie

Laatste reacties (24)