Laatste update 25 augustus 2016, 08:33
9

Dodental aardbeving Italië stijgt

Dit artikel wordt aangevuld, updates onderaan

Het midden van Italië werd vannacht opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Volgens de Italiaanse krant La Stampa zouden daarbij al 13 mensen zijn omgekomen. Het aantal loopt mogelijk nog op omdat er nog mensen onder het puin liggen, ook zitten er mensen vast in (deels) ingestorte gebrouwen.

2016-08-24 00:00:00 epa05508072 A handout shakemap released by the US Geological Survey (USGS) shows the location of a 6.2 magnitude earthquake that struck at a depth of 10km South East of Norcia, Italy, 24 August 2016. There were no immediate reports of damage or injuries. EPA/USGS / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Het epicentrum van de beving lag in de regio Umbrië, op het grensgebied met de regio’s Abruzzen (Abruzzo), Latium (Lazio) en Marche. Vooral de steden Accumoli, Amatrice, Posta en Pescara del Tronto zouden zwaar zijn getroffen. Na de eerste beving zijn er nog ongeveer vijftig naschokken geweest, waarvan sommigen tot wel 6,2 op de schaal van Richter. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS heeft code rood afgegeven.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken en de alarmcentrale van de ANWB zijn er geen meldingen bekend van Nederlanders die in Italië in de problemen zijn geraakt. Aardbevingen komen vaker voor in het midden van Italië. Een beving in L’Aquila, zo’n 100 kilometer ten zuiden van het huidige epicentrum, kostte in 2009 het leven aan bijna 300 mensen.

Update 11.40 uur:
Het dodental van de aardbeving In Italië is opgelopen naar 37, dat meldt La Stampa. Ook worden nog vele mensen vermist. Alleen in het dorp Pescara del Tronto worden al minstens honderd mensen vermist. Onder het puin van ingestorte gebouwen wordt nog druk gezocht naar overlevenden, maar de kans is groot dat het dodental nog verder op zal lopen.

Update 15.00 uur:
In Italië wordt na de aardbeving van vannacht nog steeds druk gezocht naar overlevenden. Tot nu werden er al 63 doden geborgen, maar dat aantal loopt vrijwel zeker nog op. Tenminste honderd mensen worden vermist en een onbekend aantal raakte gewond.

Update 19:25 uur: 
Het dodental van de aardbeving is opgelopen tot zeker 120. Dat heeft de Italiaanse premier Matteo Renzo laten weten. De zoektocht naar slachtoffers gaat nog altijd voort.

Update 08:30:
Reddingswerkers hebben in Italië de hele nacht nog gezocht naar overlevenden en lichamen van slachtoffers van de aardbeving. Met graafmachines en ander zwaar materiaal, maar ook met de blote hand en een zaklamp werd gezocht naar tekenen van leven. Het dodental is na de zoektocht van vannacht fors opgelopen naar 247 doden. In Pescara del Tronto kon een meisje van 10 ternauwernood nog van onder het puin worden gered.

Volkskrant: Dodental door krachtige aardbeving Italië loopt op

Geef een reactie

Laatste reacties (9)