Laatste update 16:19
24

Doden bij massale demonstraties Iran

De demonstraties tegen de Iraanse regering die nu al drie dagen duren nemen toe in omvang en intensiteit. Twee betogers kwamen om het leven en tientallen mensen zijn gearresteerd. De politie ontkent de demonstranten te hebben doodgeschoten, maar ooggetuigen weerspreken dat. De minister van Binnenlandse Zaken, Abdolreza Rahmani Fazli, waarschuwde betogers dat hun ‘illegale activiteiten’ beantwoord zouden worden met een ‘ijzeren vuist’.

De veiligheidscommissie van het Iraanse parlement komt komende week bijeen in een spoedzitting om de protesten te bespreken. Daarbij zal ook president Rouhani aanwezig zijn, meldt het Iraanse persbureau Isna. Het is voor het eerst sinds 2009 dat er op deze schaal gedemonstreerd wordt in Iran. Dat protest was gericht tegen de omstreden herverkiezing van toenmalig president Ahmadinejad en de verhoging van de prijzen van levensmiddelen. De demonstraties hielden destijds maanden aan.

Iran-deskundige Peyman Jafari legt in een draad op Twitter uit dat er niet een groep of politieke stroming achter de protesten zit. Die versnippering maakt dat het lastig zal worden om daadwerkelijke hervormingen af te dwingen.

Geschiedenis laat zien dat protesten kunnen groeien, radicaliseren en tot revoluties leiden. Maar diezelfde geschiedenis laat ook zien dat ze kunnen eindigen in repressie of concessie. De parameters vd Iraanse samenleving en staat wijzen voorlopig op de tweede ontwikkeling.

Lees ook op Joop: Grote demonstraties in Iran tegen corrupte overheid en economische malaise

Geef een reactie

Laatste reacties (24)