237

Dodental Gaza loopt op tot 1000

Update: Verboden pro-Palestina-demonstratie Parijs vindt toch doorgang ... Korte wapenstilstand toch niet verlengd, Hamas verwerpt verlenging 

Israëlische minister Benjamin Netanyahu heeft Kerry verzekerd dat Israël morgenochtend om 7.00 uur plaatselijke tijd voor twaalf uur de wapens neerlegt, meldt Reuters.


Delegaties van de Europese Unie, de Verenigde Staten, Turkije en Qatar komen zaterdagochtend bij elkaar in Parijs om ‘alles in hun macht’ te gebruiken om een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas in te stellen. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van een Franse diplomatieke bron.

De conferentie start morgenochtend vroeg in de Franse hoofdstad. Onder andere Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en EU-defensiechef Catherine Ashton zullen Europa vertegenwoordigen. Israël en Hamas zullen niet aanwezig zijn in Parijs.

Eerder vandaag: Westoever in opstand tegen Israëlisch bloedbad in Gaza
De bevolking van de Westoever is in woede ontstoken over het bloedbad dat Israël aanricht op de Gazastrook. Bij de hevigste protesten in jaren zijn donderdag twee Palestijnen gedood en velen gewond geraakt. Nog meer protesten worden verwacht op vrijdag, de laatste vrijdag van de vastenmaand Ramadan. De Palestijnse Autoriteit heeft opgeroepen tot een ‘dag van woede’, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Duizenden Palestijnen gingen de straat op na het bombardement van Israël op een VN-school, waarbij vijftien vrouwen, kinderen en VN-medewerkers werden gedood en nog eens 200 mensen gewond raakten. Volgens Israël werden de mensen die hun toevlucht hadden gezocht bij de school tijdig gewaarschuwd voor de aanval. De VN spreekt dit tegen. Eerder waren aan het Israëlische leger de exacte coördinaten doorgegeven van de school, met het verzoek een periode aan te geven waarbinnen mensen konden vertrekken. Daar werd niet op gereageerd, aldus The Guardian

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zou intussen een nieuw voorstel tot een staakt-het-vuren hebben voorgelegd aan Israël en Hamas. In dat voorstel zouden de beschietingen voor een week moeten stoppen, maar zou Israël troepen in Gaza mogen houden om smokkeltunnels op te sporen en te vernietigen. Tegelijkertijd zouden onderhandelingen beginnen over een permanente deal, met garanties van de VS, de EU en de VN dat de belangen van beide zijden zouden worden behartigd.

Hamasleider Khaled Meshaal zei eerder deze week dat een staakt-het-vuren begint bij het opheffen van de reeds acht jaar durende blokkade van de Gazastrook. Het dodental op de Gazastrook is inmiddels opgelopen tot boven de achthonderd, zo meldt onder andere de Volkskrant vrijdag.

Update 20.28 uur
Israël stemt niet in met een wapenstilstand. Dat zeggen Israëlische functionarissen tegen internationale en Israëlische media. De Israëlische krant Haaretz zegt dat er verder gesproken wordt om tot een bestand te komen waar Israël wel mee wil instemmen. Van de kant van Hamas is nog geen besluit bekend over Kerry’s voorstel.
The Guardian: Westbank erupts over Gaza bloodshed as UN deplores deadly school attack

Update zaterdag 18.30
De gevechtspauze in Gaza is met vier uur verlengd. Dat meldt onder meer NOS. Het tijdelijke staakt-het-vuren duurt nu tot middernacht lokale tijd. Eerder riep een aantal landen Israël al op de gevechtspauze te verlengen. Dankzij de verlenging kunnen hulporganisaties hulpgoederen naar Gaza brengen en slachtoffers bergen.

Meer dan duizend doden
Bij de aanvallen op Gaza zijn aan Palestijnse zijde inmiddels meer dan 1000 mensen om het leven gekomen. Alleen op zaterdag werden al 100 lichamen geborgen.

De Israëlische minister van Defensie heeft aangekondigd de grondoperatie in Gaza ‘significant’ te willen uitbreiden. Dat meldt Times.

Twee vrijwilligers van de Palestijne Rode Halve Maan zijn vrijdag in Gaza om het leven gekomen. Ook zijn drie medewerkers van de zustervereniging van het Nederlandse Rode Kruis gewond geraakt. Dat heeft de Nederlandse tak van de hulporganisatie zaterdag aan persbureau ANP laten weten.

Verboden pro-Palestina demonstratie Parijs vindt toch doorgang
In Parijs zijn bij een pro-Palestina demonstratie, die eigenlijk was verboden, ongeregeldheden uitgebroken. Dat meldt Le Parisien. Op de demonstratie zijn meer dan 5000 betogers afgekomen. Zo’n 40 mensen zijn opgepakt door de politie, die massaal traangas inzette.

Update 20.50
Hamas heeft de verlenging van het staakt-het-vuren met vier uur toch afgewezen. De tijdelijke wapenstilstand is dan ook voorbij. Dat meldt AP.

Video: Associated Press

Geef een reactie

Laatste reacties (237)