Laatste update 12:25
44

Dokters bezorgd om ‘Trump-vrees’ bij migrantenkinderen

Klinieken en kinderartsen in de Verenigde Staten diagnosticeren bij migrantenkinderen een angst voor Trump sinds de uitslag van de verkiezingen. Kinderen van ongedocumenteerde immigranten of migranten uit de arbeidersklasse lijden onder angst- en paniekaanvallen. Zij zijn bang dat zij en hun ouders gedwongen worden het land te verlaten.

In North Carolina is er bijvoorbeeld een jongen die last heeft van hevige buikkrampen omdat hij bang is dat zijn ouders op een dag weg zullen zijn. In California rapporteren families dat hun kinderen huilend thuiskomen omdat klasgenootjes hen vertellen dat ze uit het land getrapt zullen worden nu Trump president is.

Kinderen moeten alleen naar de huisarts en ziekenhuizen omdat sommige ouders – die ongedocumenteerd zijn – bang zijn weggestuurd te worden. Zelfs kinderen die in Amerika geboren zijn of wiens ouders dat zijn lijden onder de stress van de verkiezing van Trump. Directeur van de Venice Family Clinic in California, Mimi Lind zegt dat de gevolgen catastrofaal zijn.

Het is alsof er een vulkaan is uitgebarsten. Mensen die geen geschiedenis van depressie of angst hebben vertonen ineens symptomen en zij die het al hadden zijn aan het verergeren. 

Ouders die ongedocumenteerd zijn maar kinderen in de VS hebben, die ziek zijn, staan voor de onmogelijke keuze om hun kinderen of achter te laten om de nodige zorg te krijgen of mee te nemen naar landen zoals Syrië en Mexico waar er weinig tot geen hulp zal zijn voor degenen die het nodig hebben.

Ook is er een stijging in angst bij hulpbehoevende ouderen die ziek of verslaafd zijn. Lind maakt zich nog meer zorgen omdat ze geen concrete feiten hebben en informatie over de veranderingen die plaats zullen vinden onder het bewind van Trump. In enkele Republikeinse staten wordt het ongedocumenteerden al moeilijk gemaakt om toegang te krijgen tot zorg en educatie.

Ook zijn het aantal raciaal gemotiveerde incidenten gestegen sinds de verkiezing van Trump. Niet-witte Amerikanen – die niet ongedocumeteerd zijn – krijgen meer te maken met racistische uitingen en bedreigingen. Zo ook homoseksuelen met gewelddadige homofobie en vrouwen met seksisme.

In de Verenigde Staten zijn er ongeveer elf miljoen ongedocumenteerden waarvan bijna zestig procent uit Mexico komt. Uit de cijfers van Pew Research Center blijkt dat de aantallen gedaald zijn en sinds 2009 stabiel zijn gebleven, in tegenstelling tot het doemscenario dat er steeds geschetst wordt. En hoewel er bij zowel ongedocumenteerden als statushouders  criminaliteit plaatsvindt, is er geen bewijs dat onder die groepen het relatief meer gebeurt dan elke andere groep in de Amerikaanse samenleving. En toch worden migrantenkinderen en hun families de dupe van populistische retoriek.

Bron: the Guardian

cc foto: Heather Katsoulis

Geef een reactie

Laatste reacties (44)