Laatste update 16:28
1

Dolfijnen fokken en gevangen houden in Frankrijk nu verboden

De Franse minister van Milieu, Ségolène Royal, heet een wet ondertekend die het gevangen houden van dolfijnen en orka’s verbiedt. Ook is het fokken van dolfijnen, walvisachtigen en bruinvissen in Frankrijk nu verboden. Orka’s en tuimelaars die op dit moment al in gevangenschap leven, hoeven niet vrijgelaten te worden, de wet geldt alleen voor nieuwe gevallen.

Voor de dieren die nu al in gevangenschap leven, komt er wel verandering: er mag geen contact meer zijn tussen de zoogdieren en toeschouwers. Ook mogen mensen niet meer met de dieren zwemmen en moeten de bassins worden vergroot. Dat staat allemaal in de nieuwe wet. De parken en dierentuinen krijgen zes maanden de tijd om de regels door te voeren, en drie jaar om de bassins te laten voldoen aan de nieuwe maatstaven.

Royal besloot de nieuwe wet nog verder aan te scherpen nadat bekend werd dat sommige dieren in aquaria gedrogeerd worden.

Nederland
In Nederland is het verboden om wilde zoogdieren te gebruiken in een circus. Vanwege de educatieve waarde mogen dierentuinen zoogdieren wel gebruiken. Het Dolfinarium in Harderwijk heeft een vergunning als dierentuin en kan daardoor wilde dieren houden en de dieren inzetten om shows mee te geven. In het VARA-programma RAMBAM werd vorig jaar getwijfeld aan of het terecht is dat het Dolfinarium een dergelijke vergunning heeft. “Het Dolfinarium heeft ten onrechte een vergunning voor het houden van wilde dieren. Hierbij worden ook de levensomstandigheden voor de dolfijnen in twijfel getrokken”, aldus Jelte Soldij. In de uitzending werd onder meer bekend dat het Dolfinarium een dolfijnenrukker in dienst had; iemand die de dolfijnen moest aftrekken, maar ook dat de bassins waar de dolfijnen tussen de shows door in leven, erg klein zijn. “De baden waarin de dieren leven, zijn veel kleiner dan de bassins die de bezoekers te zien krijgen”, aldus Nesim, de RAMBAM-reporter die undercover bij het Dolfinarium aan de slag ging.

De organisaties achter de campagne Dolfinariumvrij Nederland zijn blij met het besluit van Frankrijk. De organisaties roepen de Nederlandse politiek op het voorbeeld van Frankrijk te volgen. Woordvoerder Alex Romijn:

Het besluit uit Frankrijk onderstreept des te meer dat het bewustzijn groeiende is dat dieren er niet zijn voor ons vermaak. Nederland is vaak een gidsland geweest op historische besluiten ten voordele van progressie in de samenleving, maar wordt nu ingehaald door Frankrijk. We hopen dat de politiek geïnspireerd raakt en ook in Nederland zal kiezen voor een fokverbod op dolfijnen. Wij willen sluiting van het Dolfinarium. De publieke opinie is in beweging en dat weet het Dolfinarium ook. Het is een kwestie van tijd. Sinds wij campagne voeren, met o.a. maandelijkse voorlichtingsacties voor de poorten van het Dolfinarium, zien we het aantal bezoekers jaarlijks verder dalen.

Geef een reactie

Laatste reactie