8

Dolfijnenslacht en dolfinarium hand in hand in Taiji

Stad die berucht werd door de film The Cove maakt plannen voor toeristisch dolfijnenpark, maar is geenszins van plan met de jacht te stoppen

Het Japanse stadje Taiji werd wereldwijd berucht door de documentaire The Cove, over de jaarlijkse slacht van dolfijnen die er plaatsvindt. Nu wil de stad een dolfijnenpark openen waar mensen kunnen zwemmen met de zeezoogdieren. Maar de slachting van dolfijnen even verderop blijft ook gewoon doorgaan.


Taiji wil een deel van een inham afsluiten zodat bezoekers er kunnen zwemmen en kayakken met kleine walvissen en dolfijnen. Dat zegt Masaki Wada, een woordvoerder van de lokale overheid tegen de South China Morning Post (SCMP). Daarnaast zouden bezoekers ook kunnen proeven van delicatessen uit de zee.

Maar, bezweert Masaki, dit is alles behalve een knieval voor de protesten tegen de jaarlijkse jacht die het water bij de stad rood kleurt. Integendeel, het project is bedoeld om deze traditie te steunen en te behouden. “We gebruiken dolfijnen en kleine walvissen nu al als bron van toerisme in de inham waar de jacht plaats vindt”, zegt Masaki. “In de zomer kunnen zwemmers genieten van het zicht op de zoogdieren die worden vrijgelaten uit het afgesloten gebied”:

We willen dit nu op een grotere schaal doen. Dit is onderdeel van een plan voor de lange termijn waarbij de hele stad wordt omgevormd tot een park, waar je zowel kunt genieten van het kijken naar de zeezoogdieren als van het proeven van producten uit de zee, waaronder ook vlees van walvissen en dolfijnen

Het park zou los komen te staan van de Hatakejiri Baai, de plaats waar vissers een paar dozijn dolfijnen vangen voor de verkoop aan dolfinaria en de rest doodsteken voor het vlees. The Cove, de film die de praktijk in al zijn bloederigheid liet zien met onder andere onder water camera’s, won een Oscar. Activisten blijven naar Taiji komen om tegen de jacht te protesteren.

Meer bij SCMP: Japanese dolphin-killing town featured in The Cove to open marine park

Geef een reactie

Laatste reacties (8)