14

Dolfinarium: Morgan is van ons

Het zeedierenpark voelt zich te 'professioneel' om nog met activisten in gesprek te gaan die orka Morgan naar een natuurreservaat willen brengen

Het Dolfinarium denkt er niet over om orka Morgan te verhuizen naar natuurreservaat Neeltje Jans waar ze meer ruimte heeft. Dat terwijl de inmiddels aangesterkte jonge orka bijna uit haar waterbassin barst. Het zeedierenpark meent dat Morgan’s plek tussen het Harderwijkse beton de beste is. Bert van Plateringen, woordvoerder van het Dolfinarium is de acties van activisten inmiddels spuugzat.

De activisten van de Orka Coalitie oefenden afgelopen week druk uit op het Dolfinarium. Ze willen dat Morgan zo snel mogelijk naar natuurreservaat Neeltje Jans gaat. De activisten menen dat haar huidige woonplaats in Harderwijk niet aan de eisen voldoet. In Neeltje Jans krijgt Morgan meer ruimte en is de kans kleiner dat ze went aan haar gevangenschap. Uiteindelijk vergroot dat ook haar kans op een succesvolle uitzetting naar zee. Orka’s die gewend zijn aan gevangenschap hebben aanzienlijk minder overlevingskansen als ze worden uitgezet.

Orka Morgan zit nu bijna een jaar in haar waterbassin in Harderwijk. Het park had destijds een ontheffingsvergunning van het Ministerie van Landbouw gekregen om het zeer verzwakte zoogdier uit de Waddenzee te redden. Uitzetting in de natuurlijke habitat was echter een vereiste voor die vergunning, maar later bleek dat een lastige klus omdat orka’s in groepsverband leven en Morgan’s familie niet gevonden kon worden.

Het Dolfinarium wil niet meer in gesprek met de actievoerders meldt de Volkskrant.”Het is voor een professionele organisatie als het Dolfinarium zinloos om met moedwillige dwarsliggers te praten”, zei directeur Marten Foppen. Ook Van Plateringen laat duidelijk weten de zaak beu te zijn, schrijft De Stentor:

Het Dolfinarium zegt onderhand niet meer te begrijpen met wie men nu van doen heeft. Eerst was het een actie van een groepje mensen, vervolgens kreeg het Dolfinarium volgens Van Plateringen met een advocaat te maken en nu ineens weer met de Orka Coalitie. “Wie dat ook mogen zijn. We kunnen niet veel met hun acties, deze zijn voor ons volledig zinloos. Ze liggen alleen maar dwars en zijn voor ons geen serieuze gesprekspartner.

De Orka Coalitie heeft staatssecretaris Henk Bleker een brief gestuurd waarin ze hem vragen actie te ondernemen om Morgan naar Neeltje Jans te krijgen. Bleker kan nog niet reageren, hij is in Luxemburg voor spoedoverleg met de landbouwministers over de EHEC besmetting in Duitsland.
Lees meer over Orka Morgan: ‘Het staartje van een ooit levenslustige orka’

cc-foto: Erwin Winkelman

Geef een reactie

Laatste reacties (14)