3

Kunstwerk van Atelier van Lieshout gaat toch naar Parijs

Het is kunstenaar Joep van Lieshout toch gelukt zijn kunstwerk Domestikator in Parijs te laten vertonen. Het Louvre weerde de installatie eerder omdat het ‘te seksueel getint’ zou zijn, maar het Centre Pompidou wil het werk nu graag vertonen. Vanaf volgende week is het daar op het terrein te bekijken.

Het werk zou eigenlijk vanaf 19 oktober te zien zijn als onderdeel van een openbaar kunstprogramma in de Tuilerieën. Louvre-directeur Jean-Luc Martinez durfde er, zelfs na goedkeuring van het werk, toch zijn handen niet aan te branden omdat er op sociale media wat rumoer was geweest. Domestikator zou ‘barbaars’ zijn Martinez vreesde dan ook dat de bezoekers het misschien verkeerd zouden begrijpen. Domestikator toont een beeld aan van een mens dat geslachtsgemeenschap lijkt te hebben met een dier – maar dan geabstraheerd.

Internationaal is er veel kritiek geweest op het Louvre voor het weren van het werk. Volgens Van Lieshout, die de expositie in het Centre Pompidou bekend maakte in het radioprogramma De Overnachting, wordt Domestikator nu gezien als ‘monument tegen censuur’. Na Parijs zal het werk worden vertoond in Amsterdam-Noord.

Eerder op Joop: Louvre: ‘Kunstwerk van Atelier van Lieshout niet welkom in de Tuileriën’

cc-foto: The Oesterschlink Family

Geef een reactie

Laatste reacties (3)