Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kunstwerk van Atelier van Lieshout gaat toch naar Parijs

  •  
15-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
4917445138_66f752e3e6_z
Het is kunstenaar Joep van Lieshout toch gelukt zijn kunstwerk Domestikator in Parijs te laten vertonen. Het Louvre weerde de installatie eerder omdat het ‘te seksueel getint’ zou zijn, maar het Centre Pompidou wil het werk nu graag vertonen. Vanaf volgende week is het daar op het terrein te bekijken.
Het werk zou eigenlijk vanaf 19 oktober te zien zijn als onderdeel van een openbaar kunstprogramma in de Tuilerieën. Louvre-directeur Jean-Luc Martinez durfde er, zelfs na goedkeuring van het werk, toch zijn handen niet aan te branden omdat er op sociale media wat rumoer was geweest. Domestikator zou ‘barbaars’ zijn Martinez vreesde dan ook dat de bezoekers het misschien verkeerd zouden begrijpen. Domestikator toont een beeld aan van een mens dat geslachtsgemeenschap lijkt te hebben met een dier – maar dan geabstraheerd.
Internationaal is er veel kritiek geweest op het Louvre voor het weren van het werk. Volgens Van Lieshout, die de expositie in het Centre Pompidou bekend maakte in het radioprogramma De Overnachting, wordt Domestikator nu gezien als ‘monument tegen censuur’. Na Parijs zal het werk worden vertoond in Amsterdam-Noord.

Meer over:

kunst, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.