64

Dominee: ‘Monogamie beschermt tegen kanker’

'Leef je monogaam, dan loop je geen risico' ... inenten tegen baarmoederhalskanker dus niet gewenst 

In een uitzending van Nieuwsuur maandagavond over het al dan niet verplicht stellen van vaccinatie bij kinderen heeft dominee Reinier van Kooten uit Apeldoorn een opmerkelijke uitspraak gedaan.

Get Adobe Flash
De dominee, die ook als docent ethiek en homiletiek werkt op de Vrije Universiteit is niet tegen het inenten van kinderen tegen de mazelen, maar heeft een heel ander idee over inenting tegen andere ziekten. Op de vraag van de verslaggever hoe het met andere ziekten zit, zegt hij:

Ja, wat voor mij een ander chapiter is, is de inenting tegen baarmoederhalskanker. Mazelen, dat kan ieder kind overkomen en baarmoederhalskanker, dat is verbonden met een leefwijze. Leef je monogaam, dan loop je op dat punt geen risico.

De wetenschap is het er echter al jaren over eens dat baarmoederhalskanker geen ziekte is die je alleen maar oploopt wanneer je niet monogaam leeft. Ook vrouwen die hun hele leven dezelfde partner hebben, kunnen baarmoederhalskanker krijgen. Het wordt veroorzaakt door een besmettelijk virus dat 80 % van de vrouwen in Nederland een keer oploopt en dat kan ook als ze maar één partner hebben. Wel is het zo dat de kans op baarmoederhalskanker groter wordt naarmate een vrouw meer seksuele contacten heeft. Maar het hebben van één partner is dus geen garantie dat je geen baarmoederhalskanker krijgt.

Op Twitter werd boos gereageerd door kijkers. Een van hen schreef:

Schandalig. Een dominee die tegen vrouwen met baarmoederhalskanker zegt dat het komt door hun levenswijze. Je verzint het niet.

De uitzending van Nieuwsuur ging voornamelijk over de vraag of de overheid vaccinatie moet verplichten of niet. Die vraag is weer actueel omdat er inmiddels meer dan driehonderd gevallen van mazelen inde bible belt zijn, waar veel kinderen uit geloofsovertuiging  bewust niet worden ingeënt.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)