Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dominees waarschuwen tegen hit 'Kind van de duivel'

  •  
12-06-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
386 keer bekeken
  •  
kind
In de Overijsselse gemeente Vriezenveen waarschuwen dominees van de Hervormde Kerk hun geloofsgenoten in een brief voor de ‘verderfelijke tekst’ van het nummer ‘Kind van de duivel’, een nummer van Jebroer dat al langer in de hitlijsten staat. Directe aanleiding voor het herderlijk schrijven is een getuigenis van een geschokte moeder en ‘specialist Geloofsoverdracht’ op de website Jop.nl (niet te verwarren met Joop.nl)
"“Ih-bennekih-vadde-duiwe…” Al dansend en zingend staat mijn jongste dochter, vijf jaar oud, tanden te poetsen. Geen handige combi, dat beweeglijk gepoets, want het levert nogal wat geknoei op. Maar wat zingt ze toch…? Als ik haar dansende krullen voel en recht in haar blije blauwe ogen kijk kan ik niet anders dan vrolijk zijn. Maar wat ze zingt….? Ik vraag het haar en als ze haar mond heeft leeg gespuugd zegt ze, met big smile: “Ik ben een kind van de duivel..!” BAM! Baksteen in mijn buik. Ik: “Hoe kom jij daaraan?”. Zij: “Oh weet ik niet, ergens gehoord.” Een paar seconden weet ik het even niet. Dit wil ik niet! En what the bleep moet ik hier nu mee? Maar dan herpak ik me. Mijn vrolijkheid is er wel af, en serieus zeg ik, haar recht in de ogen kijkend: “Dat is een hele nare zin. Weet je wat dat betekent?” Ze voelt dat het mij ernst is en antwoordt – naar waarheid: “Een beetje…”. Stilte. Ik ben geen doetje. Ik kan wat hebben van straattaal en zet mijzelf daar niet van apart. Maar een dergelijke tekst uit de mond van mijn eigen kleuter blijk ik toch niet zo leuk te vinden."
BAM! Baksteen in mijn buik. Ik: “Hoe kom jij daaraan?”. Zij: “Oh weet ik niet, ergens gehoord.” Een paar seconden weet ik het even niet. Dit wil ik niet! En what the bleep moet ik hier nu mee? Maar dan herpak ik me. Mijn vrolijkheid is er wel af, en serieus zeg ik, haar recht in de ogen kijkend: “Dat is een hele nare zin. Weet je wat dat betekent?” Ze voelt dat het mij ernst is en antwoordt – naar waarheid: “Een beetje…”. Stilte. Ik ben geen doetje. Ik kan wat hebben van straattaal en zet mijzelf daar niet van apart. Maar een dergelijke tekst uit de mond van mijn eigen kleuter blijk ik toch niet zo leuk te vinden.
19025233_1200334663428164_6214581079873473611_o
19093024_1200334693428161_4288716774580336752_o
In de brief die is gestuurd aan alle ouders in de gemeente stellen de dominees waarschuwend:
“De tekst van het lied, gebracht door een artiest met de naam die luidt Jebroer, als soort tegenhanger van Jezus, zaait veel verderf. Het brengt veel verkeerde gedachten en zet aan tot verkeerd handelen.”
Ze willen het nummer niet verbieden schrijven de geestelijken maar vragen de ouders wel met hun kinderen over de tekst te spreken. In de op het eerste gezicht van christelijke naastenliefde druipende brief schuilt echter wel een venijnig addertje onder het gras: “Wij willen u niet onthouden dat deze artiest ook op het evenement ‘Het allermooiste feestje’ optreedt, dat binnenkort weer plaatsvindt in Sibculo. Recentelijk zou de artiest ook optreden in Hardinxveld, maar dit deed daar zoveel stof opwaaien, dat het optreden door de organisatie werd geannuleerd.” Dat leest als een nauwelijks verholen oproep tot protest.
Inmiddels is de brief tot een heuse hype verworden, na berichtgeving in Tubantia. De plaatselijke politicus van de ChristenUnie bemoeit zich er tegenaan en ook op scholen wordt het een kwestie, zo meldt de krant :
"Op De Passie in Wierden, een evangelische middelbare school, is niet van bovenaf opgelegd het nummer te bespreken. Maar directeur Leendert van den Dool vindt de brief een ‘geweldig initiatief’, dat waarschijnlijk tijdens het zogeheten ‘openingskwartier’ deze maandag wel aan de orde is geweest. “Dit zijn heel gevoelige teksten voor christenen, het lijkt erop dat het bedoeld is om te beledigen. Als teksten tegen de koran ingaan, dan wordt daar vanuit die wereld heel fel op gereageerd. En dat verweer is terecht. Christenen laten dat vaak over zich heen komen.”"
De tekst van het nummer:
Ik ben een kind van de duivel Mama, jij hoeft niet te huilen Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis Ik ben een kind van de duivel Mama, jij hoeft niet te huilen Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik hoef geen speech Ik hoef geen bloemen Gooi drank en drugs over mijn kist Alles wat ik wou in het leven was dit Fack it
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik ben een kind van de duivel Mama, jij hoeft niet te huilen Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis Ik ben een kind van de duivel Mama, jij hoeft niet te huilen Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis
Ik wil niet dat je daar gaat zitten janken Ik wil tranen van geluk zien Je moet mijn leven vieren Als ik doodga wil ik een standbeeld van mezelf met een lach op mijn gezicht Fack it
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis Ik ben een kind van de duivel Mama, jij hoeft niet te huilen Feesten, alsof elke dag hier mijn laatste is Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis

Meer over:

religie, nieuws, muziek
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.