90

Donald Trump heeft alles te maken met het neo-nazisme

Dat de Ku Klux Klan de Amerikaanse president-elect steunde werd door de Republikeinen afgedaan als kleinigheidje. Donald Trump kon daar zelf niets aan doen: hij heeft echt helemaal niets met de KKK. Ze delen weliswaar hetzelfde wereldbeeld van witte suprematie, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Trump vergelijken met Hitler? Nee, ook dat kon zomaar niet. Hoezeer er ook gelijkenissen te vinden zijn tussen de twee, een Godwin van dat formaat is een gotspe. Maar hoe verklaart de president-elect dat zijn aanhang zich gedraagt als regelrechte nazi’s? Neem bijvoorbeeld Richard B. Spencer. Bij een bijeenkomst van de ‘National Policy Institute’ in Washington D.C. begroette hij de aanwezigen met ‘Heil Trump, Heil ons volk, Heil de overwinning’.  Maar daar bleef het niet bij Spencer is één van de grondleggers van de ‘alt-right’, het nieuwe politieke frame dat eigenlijk niets anders is dan een eufemisme voor neo-nazi, zo blijkt wel uit zijn gedrag later op de bijeenkomst.

The Atlantic publiceerde een uiteenzetting van de bijeenkomst. Volgens de journalisten begon deze redelijk beschaafd, maar nadat de meeste journalisten waren vertrokken, kwam de neo-nazistische aap uit de mouw. Spencer hield een speech waarin hij mainstream media “Lügenpresse” noemde, waarna hij benadrukte de term te hebben “geleend” van “de oorspronkelijke Duitsers”, ook wel bekend als nazi’s die het woord gebruikten om kritische media aan te vallen. Hij gooide er nog een Hitlergroet tegenaan en werd door de aanwezigen hartelijk begroet met eenzelfde gestrekte arm. Tila Tequila – wie kent haar niet –  was er ook bij:

Schermafbeelding 2016-11-21 om 23.43.16

De gelijkenis met nazi-Duitsland is zelfs zo groot dat het United States Holocaust Memorial Museum zich genoodzaakt zag een statement uit te brengen waarin het zich uitspreekt tegen de haatzaaiende retoriek van Spencer en zijn vrienden. Het museum schrijft:

Volgens berichten in de pers, heeft Richard Spencer, de leider van de National Policy Institute – een witte nationalistische denktank – die de conferentie heeft gesponsord, directe en indirecte verwijzingen naar joden en andere minderheden gemaakt, vaak verwijzend naar het nazisme. Hij sprak in het Duits om Nazi-propaganda te citeren en naar mainstream media te verwijzen. Hij beweerde dat de media Joodse belangen beschermt en zei: ‘Je kunt je afvragen of deze mensen überhaupt mensen zijn?’ Hij zei dat Amerika tot de witte mensen behoort. Zijn uitspraak dat witte mensen geconfronteerd worden met de keuze “te veroveren of te sterven” is een echo van Adolf Hitler’s visie van Joden, en dat de geschiedenis een raciale strijd is om te overleven […] De Holocaust is niet begonnen met het doden: het begon met woorden. Het museum roept alle Amerikaanse burgers, onze religieuze en onze maatschappelijke leiders op, en alle leiders van alle takken van de overheid, om racistische denken, haatdragende uitspraken die verdeeldheid zaaien, aan te pakken.

Afgelopen vrijdag troffen kinderen en hun ouders in het Adam Yauch-park in Brooklyn nog pro-Trump leuzen en hakenkruizen aan op de speeltoestellen. Het Adam Yauch-park is vernoemd naar het oude Beastie Boys-lid. Yauch’s moeder was Joodse.

Nog steeds niet overtuigd? Lees hier een analyse van een fervente Trump-aanhanger: A leading white nationalist says it plainly: Trump’s victory was about white identity

Bekijk hier de video van The Atlantic met delen van de speech van Spencer.

Geef een reactie

Laatste reacties (90)