Laatste update 12 juli 2017, 10:23
162

Donald Trump Jr. deelt belastend bewijsmateriaal over Kremlinlink

Al voordat Donald Trump Jr. vorig jaar een afspraak maakte me de Russische advocate Natalia Veselnitskaya die beweerde belastende informatie over Hillary Clinton te hebben, wist hij dat de informatie afkomstig was van het Kremlin. In een email was hij ervan op de hoogte gebracht dat de informatie onderdeel uitmaakte van een poging van de Russische overheid om zijn vader aan de macht te helpen. Drie mensen die van de desbetreffende email afwisten hebben dat tegen The New York Times gezegd, meldde de krant maandagavond.

De oudste zoon van de Amerikaanse president Donald Trump ontkende de afgelopen dagen dat hij op de hoogte was van de banden die de Russische advocate had met de Russische regering. Wel bevestigde hij dat hij Veselnitskaya had ontmoet. De ontmoeting zou volgens hem zijn gegaan over adoptiewetgeving.

Volgens de drie ingewijden die de email hebben gezien, werd daarin echter wel duidelijk gemaakt dat de Russische overheid de bron was van de belastende informatie. Maar er werd in de email niet gesproken over een andere poging van Moskou om de Trump-campagne te helpen.

De ontmoeting tussen beiden had plaats op 9 juni 2016. Dat was twee weken nadat Trump de Republikeinse voorverkiezingen had gewonnen. Bij het gesprek waren ook Trumps schoonzoon Jared Kushner en zijn toenmalige campagnechef Paul Manafort aanwezig.

De ontmoeting werd georganiseerd door Rob Goldstone, een publicist die voor de Britse tabloids werkte. Hij is een bekende van de rijke Russische familie Agalarov. Meneer Agalarov had hem gevraagd de afspraak te organiseren. Goldstone zelf deed niet veel moeite om de bijeenkomst geheim te houden. Hij blijkt zich op het moment van de afspraak te hebben ingecheckt via Facebook.

Bron: The New York Times, ANP

Update 17.50
Donald Trump Jr. Heeft zojuist zelf de email, waarin duidelijk wordt dat hij op de hoogte was van het feit dat de bespreking met de Russische advocate onderdeel uitmaakte van een poging van de Russische overheid om zijn vader aan de macht te helpen, zelf gedeeld op twitter.

De informatie die aan hem gegeven zou worden, wordt door een bekende omschreven als documenten ‘die Hillary en de zaken die ze gedaan heeft met Rusland verder zouden belasten en erg nuttig zullen zijn voor je vader’.

Ook valt er in de email te lezen:

Dit komt overduidelijk van een erg hoog niveau en is gevoelige informatie, maar onderdeel van de steun van Rusland en zijn regering voor Mr. Trump

Het lijkt er niet op dat de oudste zoon van de Amerikaanse president erg geschokt of verontrust was doordat deze informatie zomaar werd aangeboden, of dat hij een probleem had met het idee dat dit onderdeel was van een grotere campagne van de Russische overheid om zich te mengen in de Amerikaanse verkiezingen. Hij antwoordde namelijk binnen een paar minuten met:

Als dit is wat je zegt, dan hou ik ervan helemaal voor later in de zomer.

Vier dagen later, na een aantal mails uitgewisseld te hebben, stelde de tussenpersoon de vergadering in New York voor met een ‘Russische overheidsadvocaat’. Of Trump Jr. zelf doorheeft hoe belastend het materiaal is dat hij net op social media deelde, is onduidelijk.

Update 20.00
Vice-president Mike Pence weet niet hoe snel hij afstand moet nemen van Donald Trump Jr. In een reactie schrijft zijn persmedewerker, Marc Lotter:

New York Times: Russian Dirt on Clinton? ‘I Love It,’ Donald Trump Jr. Said

 

Update woensdag 10.00 uur

President Donald Trump zou niet hebben geweten van de omstreden bijeenkomst met de Russische advocate. Dat heeft zijn zoon Donald Trump Jr. gezegd in een interview met Fox News-presentator Sean Hannity. Tegen Hannity zei Don dat “er niets te vertellen was”. De zoon van de president herhaalde bij Fox dat zijn bijeenkomst met de advocate uiteindelijk niets opleverde. “Het was een verspilde twintig minuten.” Hij zei dat er destijds geen alarmbellen bij hem afgingen, omdat het gesprek plaatsvond voor de huidige ‘Rusland-manie’.

Wel zegt hij dat hij de zaken nu anders zou hebben aangepakt.

Democraten in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hebben inmiddels laten weten dat ze willen dat Donald Trump Jr. wordt ondervraagd over zijn ontmoeting met de advocate.

Geef een reactie

Laatste reacties (162)