Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plotseling ontslag FBI-topman Comey 'is aanval op democratie'

  •  
09-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
US-POLITICS-FBI-CONGRESS-COMEY

© 2017-05-03 10:31:19 FBI Director James Comey testifies before the Senate Judiciary Committee on Capitol Hill in Washington, DC, May 3, 2017. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, heeft FBI-baas James Comey ontslagen. Trumps perswoordvoerder Sean Spicer heeft geruchten hierover dinsdag bevestigd. “De president heeft de aanbeveling van de procureur-generaal en de adjunct-procureur-generaal met betrekking tot het ontslag van de directeur van de FBI aanvaard”, aldus Spicer.
Comey vernam zijn ontslag toen hij in Los Angeles een groep medewerkers toesprak en het nieuws plots op een tv-scherm dat op de achtergrond aanstond verscheen. Comey lachte het bericht aanvankelijk weg en sprak van een “tamelijk grappige poets”.  Vervolgens werd hij naar een belendende kantoorruimte geroepen en kreeg te horen dat hij daadwerkelijk ontslagen was. Enige tijd later werd er een officiële ontslagbrief afgeleverd op het hoofdkantoor van de FBI dat vlakbij het Witte Huis ligt, meldt de New York Times.
In een commentaar in The New Yorker wordt het plotselinge ontslag gezien als een aanval van Trump op de democratie. De directeur van de FBI wordt geacht boven de partijen te staan en wordt daarom voor tien jaar benoemd. Comey is drie jaar geleden door Obama benoemd. Volgens The New Yorker kan het ontslag niet anders gezien worden dan als een poging om het onderzoek naar de banden tussen Rusland en het team van Trump te dwarsbomen. Wie de onafhankelijk opererende Comey gaat opvolgen is nog niet bekend maar zal in staat zijn dat onderzoek stop te zetten.
Trump zegt dat hij tot het ontslag is overgegaan op dringend advies van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn staatssecretaris. Sessions werd eerder gedwongen zich verre te houden van het FBI-onderzoek naar de banden met Moskou toen duidelijk werd dat hij zijn ontmoetingen met de Russische ambassadeur in de VS had verzwegen.
Comey was ook degene die botweg de bewering van Trump weersprak dat president Obama opdracht zou hebben gegeven de miljardair af te luisteren tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Voor die ernstige beschuldiging heeft Trump nooit enig bewijs geleverd. The New Yorker vergelijkt het gedrag van Trump met dat van Erdogan, Sisi en Poetin.
Trump heeft nu inmiddels vijf mensen ontslagen die onderzoek deden naar de Moskou-banden of daarmee in verband werden gebracht.
Eerder op de dag is het Congres geïnformeerd over het omstreden optreden van Comey in het onderzoek naar Hillary Clinton. In aanloop naar de presidentsverkiezingen had de voormalige FBI-directeur gezegd dat honderden en duizenden e-mails zouden zijn geforward naar Anthony Weiner, toenmalig echtgenoot van Huma Abedin, de rechterhand van Hillary Clinton. Weiner was tevens Congreslid, maar stapte op nadat hij verwikkeld was geraakt in meerdere seksschandalen. In werkelijkheid, zo schrijft de FBI nu, ging het niet om honderden of duizenden e-mails, maar om ‘een klein aantal’ mails. Comey beweerde bovendien ook dat in de honderden en duizenden e-mails die Abedin naar haar toenmalige echtgenoot had doorgestuurd geheime informatie zat. Ook dat bleek niet waar.
Volgens Hillary Clinton en andere Democraten heeft Comeys besluitvorming tijdens het Clinton-onderzoek er mede toe geleid dat zij de presidentsverkiezingen heeft verloren. Op 28 oktober, slechts twee weken voor de verkiezingen, vertelde Comey het Congres dat nieuwe “Clinton e-mails” zouden zijn gevonden op de laptop van Anthony Weiner. Naar nu blijkt waren dat onschuldige e-mails.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.