Laatste update 15:37
66

Trump snoert iedereen de mond: van milieuwaakhond tot journalisten

De Amerikaanse president Donald Trump wil Amerika weer ‘Great’ maken. Dat great betekent in ieder geval niet een vrije pers, zo blijkt uit de ontwikkelingen sinds zijn aantreden. Zo zijn bijvoorbeeld in ten minste zes journalisten gearresteerd die verslag deden van de rellen in Washington D.C., nadat ze tussen de demonstranten en de agenten in kwamen te zitten. Alle zes de journalisten worden vervolgd voor het misdrijf ‘rellen’. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Ze riskeren een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar en een boete van 25.000 dollar, als ze worden veroordeeld. De politie zou alleen op basis van locatie charges hebben uitgevoerd.

‘Kritiek op het Witte Huis is on-Amerikaans’
Een radiozender in Texas heeft besloten om voortaan geen muziek van Madonna meer te draaien, omdat zij mee heeft gelopen met de Women’s March afgelopen weekend. Tijdens haar speech grapte Madonna dat ze veel had nagedacht over het opblazen van het Witte Huis. Het statement van HITS 105 manager Terry Thomas is compleet in lijn met de speech van Donald Trump tijdens zijn inauguratie. Amerika boven alles:

Het bannen van alle Madonna nummers door HITS105 is geen kwestie van politiek, maar van patriottisme. Het voelt gewoon fout om Madonna nummers te draaien en haar royalties te betalen wanneer ze een on-Amerikaans sentiment heeft getoond.

Muur tegen Mexicanen en moslims
Na de muur tussen Europa en Libië, wil ook Donald Trump Syrische vluchtelingen weigeren. Geen enkele oorlogsvluchteling zal nog toegang krijgen tot de Verenigde Staten, aldus Donald Trump. De komende 120 dagen worden bovendien geen enkele vluchtelingen toegelaten tot de VS, totdat Trump besloten heeft welke landen het ‘minste risico’ vormen. Vluchtelingen uit alle andere landen worden hierna pertinent geweigerd. Vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen zullen straks hoogstwaarschijnlijk niet meer welkom zijn. Tijdelijke visa zijn de komende 30 dagen voor mensen uit die landen sowieso niet beschikbaar.

Trump zal woensdag ook een begin maken aan zijn plannen om een muur te bouwen langs de grens met Mexico. Steden die niet willen meewerken met het uitzetten van Mexicaanse migranten, zullen door Trump gedwongen worden mee te werken aan de deportaties. In 2012 is in de VS nog een wet aangenomen waardoor volwassenen die als kind de VS binnen zijn gekomen niet zomaar gedeporteerd kunnen worden. Trump heeft eerder al aangekondigd ook de Deferred Action for Childhood Arrivals af te willen schaffen, maar of dat nu ook daadwerkelijk zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Stemrechten inperken
Schermafbeelding 2017-01-25 om 13.23.46Dinsdag werd ook al duidelijk dat Trump vasthoudt aan zijn ongefundeerde bewering dat miljoenen mensen illegaal een stem zouden hebben uitgebracht bij de verkiezingen. Trump heeft weliswaar de verkiezingen gewonnen, maar zo’n 3 miljoen mensen meer stemden op Hillary Clinton. Het is een feitelijk gegeven, maar zoals eerder al bewezen heeft Trump moeite met het geloven van feiten. En dus beweert hij dat er geknoeid is. Vrees nu is dat Trump zijn boude bewering zal aangrijpen om stemrecht in de VS in te perken. Bijvoorbeeld door strenge identificatieplicht Schermafbeelding 2017-01-25 om 13.23.58bij de stembussen in te stellen. Uit onderzoek is gebleken dat in de 10 staten waar dergelijke regelen al gelden, minderheden aanzienlijk minder vaak gaan stemmen en derhalve hun stemrecht verliezen.

Klimaatontkennen next level
Dinsdag kregen medewerkers van de Environmental Protection Agency (EPA), de Amerikaanse Milieuwaakhond, doorgaans belast met het beschermen van klimaat en milieu en voorlichting over klimaatverandering, de mededeling dat ál hun werkzaamheden per direct bevroren zouden worden. Het is alle medewerkers verboden sociale media te gebruiken of met journalisten te spreken. Ook alle subsidies en contracten zijn stopgezet. Dat betekent dat de EPA in zijn geheel niet meer werkzaam is. Bekijk de video hieronder en huiver:

De conclusie van de eerste dagen van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is dat hij Amerika weer ‘great’ wil maken door de vrijheid van journalisten, van vrouwen, van vluchtelingen en van minderheden in te perken, alsook wetenschappers die zich bezighouden met klimaatverandering de mond te snoeren. Waar een groot land kleingeestig in kan zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (66)