20

Donald Trump verliest wéér: rechters blokkeren opnieuw moslimban

Donald Trump heeft ook in hoger beroep een juridische draai om zijn oren gekregen. De Amerikaanse president probeerde daar alsnog zijn “moslimban” voor reizigers uit zeven overwegend islamitische landen door te drukken. De rechters wilden er echter niets van weten.

Vorige week zette een federale rechtbank in Seattle al een punt achter Trumps inreisverbod. Volgens de rechter was de ban ongrondwettelijk en zou die discriminatie verder bevorderen. Het Witte Huis was woest over de uitspraak en het ministerie van Justitie ging in hoger beroep. Daar bepaalden de rechters donderdagavond dat de president niet heeft kunnen onderbouwen hoe het discriminerende inreisverbod bijdraagt aan de staatsveiligheid.

Trump reageerde na de uitspraak zoals we inmiddels van hem gewend zijn: via Twitter. In een bericht uitsluitend bestaand uit hoofdletters, schreef hij: ‘Tot ziens in de rechtszaal, de veiligheid van ons land staat op het spel.’

Volgens Trump, die erop zinspeelde de zaak nu voor het Hooggerechtshof te brengen, is de uitspraak een politieke. Het is een nieuwe poging van de Amerikaanse president de juridische onafhankelijkheid te ondermijnen. Na de uitspraak van de rechtbank in Seattle noemde hij de rechter daar nog ‘een zogenaamde rechter’.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (20)