159

‘Donner geeft vreemdeling onterecht de schuld’

Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin: Piet Hein Donner's vreemdelingenbeleid zet vreemdeling in een hoek

Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin hekelt in een interview met dagblad De Pers het vreemdelingenbeleid van partijgenoot Piet Hein Donner. Volgens Hirsch Ballin geeft Donner vreemdelingen te veel de schuld van problemen waarmee Nederland kampt.

Zo zou men door ongenoegen en gebrek aan herkenning een zondebok zoeken in moslims. Volgens Hirsch Ballin wordt er op de wijze van ‘uitsluiting en minachting die daarbij horen’ nu ook gesproken over integratie. De politiek raakt gewend aan minachting en keurt het gaandeweg goed.

Ongewild vergelijkt Hirsch Ballin de wijze waarop er tegenwoordig met moslims wordt omgegaan met de Tweede Wereldoorlog:

Ik doe niet aan vergelijkingen met ’33 of ’40-’45. Maar er is een patroon in het gedrag van mensen: in situaties van ongenoegen, gebrek aan herkenning en bevestiging, zoeken zij groepsgewijs een zondebok. De uitsluiting en minachting die daarbij horen, het wij-zijdenken waarvan veel verborgen zit in de manier waarop nu over integratie wordt gesproken: dat ik dat ver weg houd hoort tot mijn grondmotieven.

Ook over de integratienota van Donner is Hirsch Ballin niet te spreken:

Die bevat passages waar een redelijk mens het mee eens moet zijn maar ook passages waarin het vreemdeling zijn, het uit een ander land komen, te veel in de hoek wordt gezet van: en daar komen de problemen vandaan. Op een van de eerste bladzijden wordt de islam apart gezet als probleemdomein. Die generaliseringen staan in de weg van de wederkerigheid die integratie nodig heeft. Een minister moet altijd een minister van alle Nederlanders zijn. Niet alleen van degenen die aan de ene kant staan.’

De oud-minister betrekt ook de uitspraken van vice-premier Maxime Verhagen, die onlangs zei begrip te hebben voor mensen die bezorgd zijn over de buitenlandse invloeden in de Nederlandse samenleving. Hierover zegt Hirsch Ballin:

Dat moet dus niet. Je moet niet zeggen: mooi dat Wilders de problemen heeft benoemd, we zijn het alleen niet eens met al zijn oplossingen. Je moet je afvragen of het de goede omschrijving is van de problemen. […]

Lees het volledige interview bij De Pers: ‘Ik was niet de oppercensor’

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (159)