Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Donner: 'Geen eisen aan wachtgeldregeling ex-politici'

  •  
31-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ANP-Donnerindekamer_300.jpg
In december stemde een Kamermeerderheid voor de SP-motie om ex-politici te verplichten tot vrijwilligerswerk alvorens zij wachtgeld krijgen
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) peinst er niet over om voormalige politici te dwingen tot vrijwilligerswerk. Hij vindt dat hun wachtgeldregeling is te vergelijken met een WW-uitkering. Dat schrijft hij donderdag aan de Kamer.
SP-Kamerlid Sadet Karabulut diende eind vorig jaar een motie is om van ex-politici een tegenprestatie te eisen alvorens zijn aanspraak kunnen maken op een wachtgeldregeling. Dat deed zij nadat het kabinet met het voorstel kwam om van bijstandsontvangers een tegenprestatie te verwachten zoals sneeuwruimen of een ommetje maken met bejaarden.
Een Kamermeerderheid stemde voor de motie van Karabulut , maar Donner vindt nu dat de regeling niet uitgevoerd kan worden omdat van WW’ers ook geen tegenprestatie wordt verwacht. “Hun uitkering is een opgebouwd recht”, aldus Donner. Wanneer de WW-uitkeringsduur van de politicus is verstreken vindt Donner dat een voormalig politicus wel aan het werk gezet kan worden omdat hij dan in de bijstand is beland.
Toch bestaan er enige verschillen tussen een WW-uitkering en een wachtregeling. Zo krijgt een voormalig politicus minimaal een uitkering van twee jaar waarbij hij 80 procent van zijn laatste salaris krijgt uitbetaald. Een WW’er krijgt minimaal drie maanden en maximaal een uitkering van drie jaar en twee maanden. Ze begint bij een uitkering waarbij 75 procent van het laatste salaris wordt uitbetaald. Dit terwijl politici een wachtregeling kunnen krijgen van maximaal 6 jaar en daarbij 70 procent van hun laatste verdiende loon ontvangen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.