8

Donner hekelt inhalige en slordige wetgeving kabinet

Vicepresident Raad van State haalt fel uit naar wettelijke ingrepen kabinet 'die enkel en alleen gemotiveerd worden door geld'

Oud-minister van Justitie en vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner haalt in een interview met het Advocatenblad fel uit naar het wetgevingsbeleid van het huidige kabinet. Volgens Donner zijn instituties, zoals de rechterlijke macht, hierdoor onder druk komen te staan.

De vicepresident van de Raad van State wijst er in het interview op dat de regering op het punt van wetgeving ‘steken laat vallen’:

Wetten dreigen tot instrumenten van snelle ingrepen te worden gemaakt. En vooral ingrepen die enkel en alleen gemotiveerd worden door geld dat je daarmee bespaart of andere overwegingen zoals efficiency of doelmatigheid

De oud-minister constateert daarnaast dat verschillende instituties zoals de rechterlijke macht, maar ook de traditionele rol van de Tweede- en Eerste Kamer en die van politieke partijen, onder druk zijn komen te staan. Donner wijt deze spanningen aan de economische crisis en stelt vast dat de regering bezig is om de overheidsfinanciën flink om te buigen:

Dat zal in een rechtsstaat ook lopen via recht en wet. Hierbij kan volgens weleens teveel de nadruk komen te liggen op bezuinigen en doelmatigheid, maar we proberen daar in de adviezen van de Raad van State op te wijzen.

Desalniettemin is Donner niet van mening dat de rechtsstaat in gevaar is.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (8)