33

Donner werkte in geheim aan Vestia-zaak

Oud-minister vreesde voor grote schade woningcorporatie

Oud-minister Donner van Binnenlandse Zaken werkte in 2011 in het geheim aan de Vestia-zaak. Zelfs zijn collega-ministers wisten van niets, “ook met de minister van Financiën besprak ik dit niet”, verklaarde hij maandag tegenover de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties.


Donner heeft als minister actieve informatieplicht richting de Tweede Kamer. Een aspect dat de commissie de moeite waard vond verder te onderzoeken. Andere Kamerleden die voor de commissie verschenen gaven aan dat ze direct op de hoogte gesteld hadden moeten worden.

Toen de zaak speelde was alleen ‘globaal’ bekend dat Vestia honderden miljoenen nodig had door de ‘giftige’ derivaten. Donner verdedigde zijn stilzwijgen door te zeggen dat hij de zaak nog aan het ‘onderzoeken’ was. “De Kamer wil niet alleen horen dat er een probleem is, maar ook wat ik er aan ga doen. Dat wist ik toen nog niet.” Toen hij erachter kwam dat Vestia derivatencontracten had getekend die de overheid buitenspel zette, werd het hem onmogelijk gemaakt de Kamer te informeren. “In die contracten stond dat bij elke ruchtbaarheid onmiddellijk miljarden konden worden opgeeist door de banken. Ik was me zeer bewust van het risico van lekken.”

De opvolger van Donner, minister Spies, informeerde na haar aantreden wel de Kamer, maar dan vertrouwelijk. “Toen kon dat inmiddels. Zij deed wat ik ook had willen doen. De ministerraad heb ik ook pas in mijn laatste week geïnformeerd.”

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (33)