57

Donner wil behoud registratie tweede nationaliteit

Donner: 'Het is niet aan de betrokkene om te bepalen wat wordt geregistreerd en wat niet'

Minister van Binnenlandse Zaken, Piet Hein Donner, zegt de nationaliteit van pasgeboren kinderen te blijven registeren. Ouders kunnen er niet zelf voor kiezen welke van de nationaliteit van hun kind bij de gemeente geregistreerd zal worden.

Hoewel de Tweede Kamer een eind wil aan de registratie van een tweede nationaliteit zegt minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner dat dit niet zal gebeuren. Volgens Donner schrijft de wet voor dat burgers niet kunnen kiezen welke gegevens vastgelegd zullen worden. Ook is de minister niet van plan hier iets aan te veranderen.

Onlangs wilden de ouders de Marokkaanse nationaliteit van hun kind in de gemeente Utrecht niet vastgelegd hebben. De gemeente deed dit tegen de zin van de ouders in toch. Volgens GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi stellen de Nederlandse gemeentes zich ‘roomser dan de paus’ op door de tweede nationaliteit toch in te voeren.

Volgens Donner is het “niet aan de betrokkene om te bepalen wat wordt geregistreerd en wat niet […] Als zouden we de Marokkaanse nationaliteit niet registreren, dan blijft een kind Marokkaans. Van een paspoort kun je afstand doen, van een nationaliteit niet”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Wel heeft Donner aangekondigd bij zijn Marokkaanse collega’s aan te zullen dringen op aanpassing van de regels.

Trouw: Donner: nationaliteit blijven registeren
Trouw: Donner: ambtenaren niet dienstbaar aan Marokko

Geef een reactie

Laatste reacties (57)