Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dood Bin Laden: Met dank aan WikiLeaks

  •  
03-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
WikiLeaks-documenten dwongen CIA tot actie
De omstreden klokkenluiderswebsite WikiLeaks is aanleiding geweest voor de Amerikanen om over te gaan tot actie bij de speurtocht naar Osama Bin Laden. De Amerikaanse geheime dienst, de CIA, was sinds september op de hoogte van de locatie van Bin Laden, maar moest haast maken nu WikiLeaks Amerikaanse overheidsdocumenten had vrijgegeven. De documenten zouden Bin Laden kunnen hebben getipt, waarna hij een ander toevluchtsoord had kunnen zoeken.
Enkele dagen na het vrijgeven van Amerikaanse overheidsdocumenten heeft de CIA de woning van Osama Bin Laden bestormd. In de documenten staan de namen van de ‘koeriers’ van Bin Laden genoteerd, en de mogelijkheid van Abbottabad als zijn schuilplaats.
In het WikiLeaks-document wordt Guantanamo-gevangene Abu Faraj al-Libi aangehaald. Deze zou in juli 2003 een brief hebben ontvangen van een koerier van Bin Laden. De CIA volgde de koerier en kwam na surveillance van Abbottabad tot de conclusie dat Bin Laden zich daar schuil hield.
De klokkenluiderswebsite gaf een aantal dagen geleden de documenten vrij, waarna de Amerikanen zich gedwongen zagen over te gaan tot actie om te voorkomen dat Osama Bin Laden een ander toevluchtsoord zou nemen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.