Laatste update 21:22
29

Ouders mogen doodgeboren kind voortaan registreren

Als de ouders dat willen, kan een doodgeboren kind voortaan worden opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit wordt mogelijk na een wetswijziging waar de Tweede Kamer mee instemde. Ook kunnen ouders dit met terugwerkende kracht doen, aan de hand van een geboorteakte met vermelding dat het kind doodgeboren is. Een en ander kwam in een versnelling nadat een groep ouders via een petitie met 80.000 handtekeningen in gesprek gingen met toenmalig ministers Plasterk en Van der Steur.

Dat het om een gevoelig onderwerp gaat, bleek uit het feit dat de Tweede Kamer het niet tot een debat wilde laten komen en het als hamerstuk af wilde doen. Een aantal fracties vond dat echter te kil en wilde er toch bij stil staan. “Het leek me waardevol om dit moment te markeren”, zei SGP-Kamerlid Bisschop.

In de BRP worden alle inwoners van Nederland opgenomen. Gemeenten zijn alleen verantwoordelijk voor de registratie van mensen die hier wonen, een huwelijk, een verhuizing of de geboorte van een kind. Het rijk houdt bij welke Nederlanders het land verlaten.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)