Laatste update 15:50
61

Doodgeschoten jongen Schiedam was mogelijk melder beroving

De persoon die maandagavond door de politie werd doodgeschoten in het Schiedamse Beatrixpark, blijkt een man van 21 uit Capelle aan den IJssel te zijn. Dat hebben nabestaanden aan diverse media bevestigd. Het slachtoffer, Mitchel Winters, was ongewapend. In het park werden geen wapens of kogelhulzen aangetroffen.

De politie ontving maandagavond een telefonische melding van een beroving waarbij zou zijn geschoten. In het Prinses Beatrixpark werd Winters, die aan het signalement van de berover voldeed, aangetroffen en neergeschoten. Volgens het OM werden daarbij meerdere kogels afgevuurd.

Wat de politie ertoe bewoog om een ongewapende zwarte man dood te schieten is niet duidelijk. De politie kan niet zeggen of het slachtoffer bij de beroving betrokken was. Een van de scenario’s die wordt onderzocht, is dat Winters niet de berover was maar de melder. Het OM wil niets over het onderzoek loslaten, behalve dat de politie de melder van de beroving sindsdien niet heeft gesproken.

De Rijksrecherche is inmiddels een onderzoek gestart. De politie heeft technisch onderzoek gedaan in het park en een aantal getuigen gehoord. De agent die Winters doodschoot heeft vandaag een verklaring afgelegd. Volgens de persofficier van het OM, Barbara van Unnik, is de agent gehoord als getuige en wordt hij op dit moment niet als verdachte behandeld. Mocht het onderzoek hiertoe aanleiding geven dan kan dit nog veranderen.

Update 15.30 uur:
De vader van de jongen die maandag door de politie doodgeschoten werd in Schiedam, is ook door politiekogels om het leven gekomen. Jerry Landveld was 40 jaar oud toen hij in 2010 op de Neerbosscheweg in Nijmegen door de politie werd doodgeschoten. Landveld had op dat moment een aardappelschilmesje bij zich en had daarmee al meerdere mensen bedreigd. Het hof oordeelde dat de politie uit noodweer en volgens de ambtsinstructie handelde toen zij hem eerst in zijn benen en voeten schoten en daarna de politiehond op hem afstuurde. Toen Landveld de hond met het aardappelschilmesje neerstak en bleef uithalen, schoot de agent hem tweemaal in de borst, waarna hij overleed. Naderhand bleek dat Landveld vermoedelijk aan schizofrenie leed en daarvoor ook medicijnen gebruikte.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)