12

Doodstraffen VS uitgesteld door tekort aan narcosemiddel

Experts denken dat farmaceut Hospira de doodstraf boycot

Amerika kampt met een tekort aan het narcosemiddel natriumthiopenthal. Het middel wordt in 35 staten gebruikt om de doodstraf mee uit te voeren. Fabrikant Hospira zegt het middel niet te kunnen leveren. Daardoor hebben een aantal Amerikaanse staten hun executies uitgesteld. Anderen gebruiken nu een narcosemiddel waarvan het gebruik niet legaal of ethisch is.

Hospira is de enige fabrikant in Amerika die het narcosemiddel dat bekend staat als pentothal kan leveren. Ze zegt dat de leverancier van de grondstoffen het middel op zijn vroegst in januari weer kan leveren. In Nederland wordt het middel ook gebruikt, maar dan bij het plegen van euthanasie. Van een tekort aan pentothal is in Nederland nog geen sprake.

Pentothal is de eerste injectie die wordt toegediend bij de doodstraf. Daarna worden twee andere middelen ingespoten: een spierverslapper en vervolgens een middel dat het hart stil stillegt. Het tekort aan pentothal heeft de executies in 17 staten stilgelegd waaronder Missouri, Ohio, Oklahoma, Tennessee en Texas. Het middel wordt in 32 staten gebruikt in de bekende drielijn van de dodelijke injectie.

Experts denken echter dat het niet kunnen leveren van het narcosemiddel een tactiek is van de farmaceut om de doodstraffen stil te leggen. Hospira sprak zich eerder uit tegen de doodstraf en levert bovendien de andere twee middelen, pancuroniumbromide en kaliumchloride, waarmee een executie voltooid wordt.
Trouw: Tekort aan narcosemiddel VS houdt executies op
Washington Post: Drug shortage delays some lethal injections
News Sun: Hospira drug shortage stymies executions

cc-foto: hitthatswitch

Geef een reactie

Laatste reacties (12)